Další krize se blíží, na koho udeří nejdříve a jak se připravit? Otázky a odpovědi

Iva Špačková Iva Špačková
14. 9. 2018 6:52
Před deseti lety padla ve Spojených státech v historicky největším bankrotu investiční banka Lehman Brothers a naplno tak rozpoutala světovou finanční krizi. Proč vznikla, proč zatopila celý svět a je možné se z ní poučit tak, aby se už podobná situace nikdy neopakovala? Základní otázky se pro laiky pokusila vysvětlit hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.
Foto: Výrobci

Nejzranitelnější odvětví - luxus jde stranou

Zapomenout nesmíme ani na automobilový průmysl, který je reprezentantem takzvaného "luxusního zboží", které lidé přestanou nakupovat, jakmile pocítí první známky nejistoty a obav. Jakmile se lidé bojí budoucnosti, nekoupí si nové auto, šperk ani například drahou zahraniční dovolenou. 

Naopak obory, které jsou více napojené na stát a vyřizují státní zakázky, jsou stabilnější. Ale jak ukázal osud českého stavebnictví, v případě náhlého snížení nákupů a zakázek ze strany státu, jak tomu bylo i za ministra financí Kalouska v roce 2011-12, se ani tyto sektory poklesu nevyhnou. Obecně ale platí, že recese na ně dopadá později. 

Krize může být také katarzí změn a může jak "revoluce" přinést nové příležitosti pro nové či stávající, ale flexibilní firmy. Dnes tomuto sektoru říkáme start-ups. 

 

Právě se děje

Další zprávy