Křetínského EPH kupuje německou černouhelnou elektrárnu Mehrum

ČTK ČTK
19. 9. 2017 16:58
Elektrárna Mehrum se nachází přibližně 20 kilometrů od Hannoveru. Její instalovaný výkon činí 750 megawattů (MW) a zaměstnává přibližně 120 lidí. Instalovaný výkon největší české jaderné elektrárny v Temelíně je asi 2000 MW.
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský | Foto: Lukáš Bíba

Praha - Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského kupuje od společností Enercity a BS Energy německou firmu Kraftwerk Mehrum, která vlastní černouhelnou elektrárnu Mehrum. ČTK to dnes sdělil mluvčí EPH Daniel Častvaj. Cenu nespecifikoval.

Uvedl, že transakce podléhá schválení německého antimonopolního úřadu a její dokončení se očekává během října. Akcie firmy podle něj EPH získá prostřednictvím své dceřiné firmy EP Power Europe a následně převezme kontrolu nad elektrárnou.

Černouhelná elektrárna Mehrum se nachází přibližně 20 kilometrů na východ od Hannoveru. Její instalovaný výkon činí 750 megawattů (MW) a zaměstnává přibližně 120 lidí. Instalovaný výkon největší české jaderné elektrárny v Temelíně je asi 2000 MW.

EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Velké Británii a Maďarsku. Většinovým vlastníkem holdingu se letos stal Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií EPH. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T.

Podíl 31 procent v EP Infrastructure (EPIF), klíčové dceřiné firmě holdingu, získal letos fond australské banky Macquarie. Společnosti, které jsou součástí EPH, zaměstnávají dohromady téměř 25 000 lidí.

EPIF v rámci EPH zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. Kromě majoritního podílu v Pražské teplárenské a v maďarských teplárnách Budapesti Erömü do ní mimo jiné patří podíly holdingu ve společnosti Eustream, kde jako manažer působí bývalý premiér Mirek Topolánek, či společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu.

Druhou větví holdingu je společnost EP Power Europe. Zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny. Loni v létě například EPH ovládl německé hnědouhelné doly, které v konsorciu s firmou PPF Investments koupil od švédské společnosti Vattenfall.

Čistý zisk EPH v loňském roce meziročně klesl o 4,5 procenta na 20,9 miliardy korun (800 milionů eur). Konsolidované tržby vzrostly o 7,9 procenta na 128,7 miliardy korun (4,93 miliardy eur). Častvaj dříve upozornil, že upravený čistý zisk holdingu, který zohledňuje vlivy jednorázového a nepeněžního charakteru, činil v loňském roce 26,3 miliardy korun (1,01 miliardy eur), o pětinu více než v roce 2015.

Výsledky nezobrazují nové akvizice pod společnou kontrolou, které se podle mezinárodních účetních standardů nepromítají do konsolidovaných údajů. Uvedl, že jde o podíly ve společnostech LEAG Holding a Slovak Power Holding, která ovládá Slovenské elektrárny.

"Elektrárny skupiny EPH ročně generují více než 100 terawatthodin (TWh) elektrické energie, což je v tomto ukazateli řadí na sedmé místo v Evropě," dodal Častvaj.

 

Právě se děje

Další zprávy