Kontroly v obchodech opět našly chyby

Tomáš Fránek
23. 12. 2005 0:01
Brno – Inspektoři zjistili nedostatky v prodeji potravin. Zákon nedodrželo 60 procent zkontrolovaných prodejen.

Inspektoři během uplynulých tří předvánočních víkendů zamířili do prodejen čtrnácti obchodních řetězců po celé zemi.

"Uskutečnili jsme celkem čtyřicet sedm kontrol a zjistili v téměř šedesáti procentech případů nedodržování zákona o potravinách," uvedla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.

Prohřešky: jakost a hygiena

Nejčastějším důvodem porušení předpisů byla špatná jakost čerstvého ovoce a zeleniny a nedostatečné hygienické podmínky prodeje. Inspektoři zjistili v několika případech také prodej potravin s prošlou dobou použitelnosti.

V ojedinělých případech objevili také prodej potravin v poškozených obalech, neoddělený prodej potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti, nedodržení teplotních podmínek pro uchovávání potravin nebo neoznačené potraviny určené k likvidaci.

Kolejková uvedla, že inspektoři většinou uložili opatření, která mají vést k nápravě. "V případě závažnějších porušení předpisů zahájí inspekce správní řízení, jehož součástí bude uložení  pokuty," uvedla mluvčí. Kontroly podle ní dopadly lépe než v létě a na podzim letošního roku, přesto by podle ní měli být zákazníci při nákupu potravin pozorní.

Trestný čin: zkažené maso

Letos v létě a na podzim odhalili inspektoři v osmnácti velkoprodejnách manipulaci s dobou trvanlivosti a další nedostatky, včetně prodeje prošlých potravin a zkaženého masa. Mezi hříšníky se objevily pětkrát obchody Julius Meinl a Hypernova, čtyřikrát Albert a jednou Carrefour, Delvita, Billa a Kaufland.

Některým řetězcům hrozí ve správním řízení pokuty až do výše tří milionů korun. Policie už navíc kvůli manipulaci se zkaženým masem obvinila tři pracovníky prodejny Julius Meinl v Českých Budějovicích z trestného činu ohrožení zdraví, policisté šetří i další případy.

Pracovníci České obchodní inspekce za deset měsíců letošního roku uskutečnili v obchodních řetězcích 2977 kontrol. V 712 případech, tedy téměř ve čtvrtině, zjistili porušení zákonů, na jejichž dodržování inspekce dohlíží. Za různé prohřešky včetně předražování nákupů obchodní inspekce letos uložila rekordní pokutu milion korun obchodnímu řetězci Ahold.

Další kontroly a pokuty

Potraviny před Vánoci kontrolují i další úřady. Prosincové kontroly Státní veterinární správy odhalily u výrobců potravin 46 druhů výrobků s nesprávně uvedenými údaji na spotřebitelských obalech. Za tyto prohřešky správa udělila 44 pokut.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo zvýšit pokuty pro obchodníky až na padesát milionů korun, návrh ale ještě nezačali posuzovat poslanci.

 

Právě se děje

Další zprávy