Postihy pro obchodníky by měly přitvrdit

ČTK, eko
1. 11. 2005 15:37
Praha  - Stát by měl podle Sdružení obrany spotřebitelů přitvrdit sankce vůči obchodním řetězcům, které prodávají prošlé maso.

Sdružení obrany spotebitelů (SOS) v podobných případech kromě vyšších pokut navrhuje i zákaz podnikání obchodníků v oblasti zpracování masa. Na téma ochrany zákazníků obchodních řetězců budou dnes odpoledne zástupci SOS jednat s ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem a ministrem zemědělství Petrem Zgarbou, kteří již uvažují o výrazném zvýšení pokut pro obchodníky až na desítky milionů korun.

Mluvčí SOS Ivana Picková dnes ČTK řekla, že pokud kontroly v obchodech opakovaně zjistí prodej prošlých či nekvalitních masných výrobků, měl by stát těmto obchodníkům zakázat jejich výrobu. Maso ve svých prodejnách zpracovává řada obchodních řetězců. "Domníváme se, že by nebylo od věci v případě opakovaných překročení zákona omezit podnikání těch obchodních řetězců, které zpracovávají maso na masné výrobky. Omezení by se v takových případech mělo týkat právě této činnosti," uvedla.

Manipulaci s dobou trvanlivosti a další nedostatky, včetně prodeje prošlých potravinářských výrobků a zkaženého masa, zjistily letošní rozsáhlé kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce již v 18 velkoprodejnách. Celkem se mezi hříšníky objevuje pětkrát Julius Meinl a Hypernova, čtyřikrát Albert, jednou Carrefour, Delvita, Billa a Kaufland.

Spotřebitelé se na SOS podle Pickové i po této vlně kontrol stále obracejí se stížnostmi na prodej prošlých potravin či manipulaci s datem jejich spotřeby. "Ukazuje se, že se problém stále opakuje, takže po dobrém to evidentně nejde," podotkla Picková. Počet podnětů od nespokojených zákazníků hlásí také SZPI. "Lidé daleko více kontrolují kvalitu potravin i trvanlivost," uvedla mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Urban nedávno pohrozil obchodním řetězcům výrazným zvýšením pokut až na několik desítek milionů korun, pokud i další kontroly odhalí v jejich prodejnách závažné nedostatky například v účtování nákupů. Nepoctivým obchodníkům nyní hrozí maximálně milionová pokuta. Zpřísnit postihy pro obchodníky chce i Zgarba, který uvažuje o zvýšení pokut například za prodej prošlých potravin ze tří až na 50 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy