Kladenské Lego se rozrůstá. Hledá dalších 600 zaměstnanců

Michal Šenk
Aktualizováno 16. 4. 2015 19:08
Podnik, který v Česku zaměstnává už nyní na dva tisíce lidí, otevírá třetí výrobní halu.
Slavnostní přestřihnutí pásky v nové výrobní hale.
Slavnostní přestřihnutí pásky v nové výrobní hale. | Foto: Vojtěch Marek

Kladno - Tuzemská kompletovna známých dánských stavebnic Lego se dále rozrostla. Podnik, který zaměstnává už nyní na dva tisíce lidí, ve čtvrtek otevřel novou, celkem třetí výrobní halu. Rozloha nové budovy, která je ještě dál rozdělena na tři sekce, je 50 tisíc metrů čtverečních, napěchovaná je stovkami třídících strojů na kostky, které sem připutují do té doby jako „anonymní“.

Kapacita zdejší továrny se teď rozšiřuje zhruba o třetinu, rozloha celého výrobního areálu dosáhla 140 tisíc metrů čtverečných. Lego nyní zároveň hledá dalších 600 zaměstnanců.

V Kladně se kompletují stavebnice z dílků vyrobených v Mexiku, jednotlivé dílky a figurky se zde také potiskují. Zároveň z Kladna do celého světa putují na zakázku vyrobené skulptury, které slouží jako velké reklamní poutáky na společnost a její prodejny, případně bývají použity v zábavních parcích, Legolandech.

"Nedávno jsme tu dávali dohromady osmnáctimetrovou raketu pro obchod v Moskvě, ani se sem skoro nevešla," říká jedna ze zaměstnankyň zdejší pobočky Lega.

Jedna ze čtyř na světě

Kladno je jednou ze čtyř výrobních hal Lega na světě (další jsou v Dánsku, Maďarsku a Mexiku). V Jirnech u Prahy je ještě regionální distribuční sklad. "Do všech našich výroben budeme dál investovat. Důvodem je ekonomický růst naší firmy a poptávka po našich výrobcích," vysvětluje viceprezident Lega zodpovědný za výrobu Bali Padda. "Navíc ještě přistavujeme další výrobní závod v Šanghaji v Číně," dodává.

Lego loni utržilo 28,6 miliardy dánských korun (105 miliard korun) a vydělalo 7 miliard dánských korun (přes 25 miliard korun). Téměř polovina zisku šla do investic výstavby pro výrobu. Kolik přesně do Česka, ale společnost neuvedla. Tuzemskou továrnu, která funguje od roku 2000, začalo Lego ve stávající etapě dostavovat před dvěma lety.

Strategií firmy je být svojí výrobou blízko trhům, které obsluhuje. Podle Paddy je právě Čína dobrým příkladem toho, kde chce Lego posílit do budoucna. Česko a střední Evropa byly takovým trhem před 15 lety, kdy sem firma přišla.

Celá stavebnice Lega se nejčastěji vymýšlí v dánském Billundu. Dílky pro ni - charakteristické kostky - se vyrábí v Mexiku, zkompletují v Česku a odtud jde stavebnice už hotová dál do celého světa. Tedy celkem do více než 80 zemí, kde je Lego k dostání.

 

Právě se děje

Další zprávy