Avii koupila dceřiná firma dosavadního majitele

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 4. 2015 12:00
Společnost Ashok Leyland UAE LLC provozuje ve Spojených arabských emirátech továrnu na autobusy s výrobní kapacitou dva tisíce vozidel ročně.
Avia Letňany.
Avia Letňany. | Foto: Radek Pecák

Praha - Novým vlastníkem letňanské automobilky Avia se stala dceřiná firma dosavadního majitele Ashok Leyland, která ve Spojených arabských emirátech vyrábí autobusy. Převod Avie pod společnost Ashok Leyland (UAE) LLC byl součástí restrukturalizace dceřiných společností skupiny. Firma to uvedla v oznámení pro indickou burzu. Upozornil na to server E15.cz

Společnost Ashok Leyland UAE LLC provozuje v emirátu Ras Al Khaimah továrnu na autobusy s kapacitou výroby dva tisíce vozidel ročně. Závod díky svému strategickému umístění zásobuje trhy Arabského poloostrova a Afriky, uvedl server. Avia před ukončením výroby připravovala homologaci autobusu na vlastním podvozku.

"Zprávu o tom, kdo je naším novým vlastníkem, jsem zatím oficiálně nedostal," řekl ČTK personální ředitel Avie Vít Šubert.

Avia, která v 90. letech vyráběla přes 10 000 aut ročně, ukončila v roce 2013 výrobu a propustila 173 z 226 lidí v letňanském závodu. Od té doby jen dodává náhradní díly a udržuje výrobní areál. V tom podle Šuberta zůstalo kompletní výrobní zařízení kromě lisovacích forem na plechové díly na kabinu, které si mateřská firma odvezla do Indie.

Indové Avii získali v roce 2006 od investiční skupiny Odien, která ji o dva roky dříve koupila od korejské Daewoo. Žádnému z vlastníků se ale nepodařilo prodeje nastartovat. V roce 2012 Avia vyrobila přes 1000 aut, o rok později už jen čtyři vozy.

Společnost Avia byla založena v roce 1919 v pražských Vysočanech, původně jako letecká továrna. V roce 1931 byl založen závod v Praze - Letňanech, původně také pro výrobu letadel. Po druhé světové válce začala továrna vedle letadel produkovat nákladní automobily a autobusy, které postupně ovládly její výrobní program.

Na silnici značku Avia proslavily typické většinou modré "saviemy", licenční verze francouzského lehkého nákladního vozu z koncernu Renault, které se začaly vyrábět v roce 1968. V 80. letech se ročně produkovalo asi 17 000 avií.

 

Právě se děje

Další zprávy