Kellnerovi klíčoví lidé: Blízcí kolegové, přátelé i politici lemující jeho kariéru

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
1. 4. 2021 5:30
Nejbohatší Čech Petr Kellner, který v sobotu tragicky zahynul v šestapadesáti letech při havárii vrtulníku na Aljašce, za sebou zanechal obrovský majetek. Osiřelo však i největší české vlivové impérium, jež kolem své PPF za 30 let vybudoval. Kdo patří do sítě lidí zajišťující bezpečný rozvoj největší středoevropské investiční firmy? Připomeňme si nejdůležitější osoby Kellnerova pracovního života.
JIří Šmejc na fotografii z roku 2010
JIří Šmejc na fotografii z roku 2010 | Foto: PPF Group

Finanční divize PPF: Jiří Šmejc

Finanční divize PPF v sobě zahrnuje hlavně Home Credit, který spoluvlastní Jiří Šmejc. Ten je díky tomu podle časopisu Forbes třináctým nejbohatším Čechem s odhadovaným majetkem ve výši téměř 18 miliard korun. 

  • Bývalý akcionář PPF stál za úspěšnou expanzí Home Creditu na východ - do Ruska a dál do Asie. Od roku 2013 se věnuje i vlastním investicím prostřednictvím skupiny Emma Capital.

V minulosti Šmejc Kellnerovi také pomáhal s ovládnutím televize Nova. Šmejc do ní kapitálově vstoupil v roce 1999, o tři roky později tak učinila i Kellnerova PPF a oba podnikatelé se dohodli na vykoupení ostatních akcionářů. Když v roce 2005 televizi prodali zpět americké mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME; od loňského roku ji PPF opět vlastní), Šmejcovi transakce vynesla pětiprocentní podíl v PPF. Později finančník za své akcie získal menšinový podíl v Home Creditu, který dnes vlastní z 8,88 procenta. 

 

Právě se děje

Další zprávy