Kefír z farmy Jehnědí přišel o značku Regionální potravina. Kvůli podmínkám zvířat

ČTK ČTK
10. 10. 2019 13:35
Kefír od výrobce Jana Svatošová - Mléčná farma Jehnědí na Svitavsku přišel o značku Regionální potravina Pardubického kraje. Státní veterinární správa při kontrole zjistila porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Farma považuje postup fondu za příliš přísný. Chovatelka Jana Svatošová řekla, že se proti rozhodnutí odvolala.

"V hospodářství byl téměř všechen skot ve zhoršené výživné kondici, většina zvířat byla ustájena v nevyhovujících podmínkách, na pastvině za domem se vyskytovalo velké množství potenciálně nebezpečných předmětů," uvedla Nováková.

Svatošová s postupem fondu nesouhlasí. "My jsme se proti tomu odvolávali, ale vyrozumění mi ještě nepřišlo," řekla. Podle ní sice problémy s chovem farma měla, ale nebyly příliš závažné.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Musí být vyrobené v daném regionu, podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu.

Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond ji administruje.

 

Právě se děje

Další zprávy