Státní pobídky v krizi: Podívejte se, komu vláda rozdala stamiliony na úlevách daní

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 19. 3. 2021 10:16
Systém udělování investičních pobídek má být po úpravách dostupnější i pro menší firmy. Zda to zabralo, je nyní těžké hodnotit. Momentálně totiž zájem o ně klesá i s tím, jak rozvoj podniků brzdí pandemie. Ale například firmy ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera získaly od začátku loňska pobídek hned několik a řadí se za tu dobu mezi ty největší, kterými se Česko rozhodlo soukromníky podpořit.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Menší podniky sází spíše na eurofondy

  • Ptáček má za to, že zájem firem o podporu v podobě investičních pobídek se snížil v důsledku koronakrize. "Pro řadu z nich je teď rozvoj spojený s růstem počtu pracovních míst poměrně problematický, firmy odsouvají své investiční záměry nebo realizují spíše investice do digitální transformace nebo do udržitelnosti průmyslu," vysvětluje.

Malé a střední podniky tvoří něco okolo dvou třetin podílu na zaměstnanosti i tvorbě českého hrubého domácího produktu. "Celkově jsou flexibilnější než velké firmy, takže jsou schopny rychleji nabírat nové zaměstnance, když se jim daří, jsou však zároveň pod větším tlakem, když přijdou hospodářské problémy," pokračuje Ptáček.

Podle něj ale malé a střední podniky spoléhají hlavně na dotace z EU fondů než na investiční pobídky. Společnost PwC zatím neregistruje, že by tyto podniky měly s novelou zákona o pobídky větší zájem. 

  • Potvrzují to i čísla agentury CzechInvest. Z celkového počtu 15 přijatých žádostí v roce 2020 byl jen ve dvou případech žadatelem malý podnik a ve dvou případech střední podnik. "Jedná se tak o 26,67procentní podíl malých a středních podniků na všech žádostech v daném roce," upřesňuje Kohoutová. Oproti minulosti jde podle ní přesto o nárůst. "Například v roce 2019 představoval podíl malých a středních podniků necelých 16 procent," dodává.
 

Právě se děje

Další zprávy