Státní pobídky v krizi: Podívejte se, komu vláda rozdala stamiliony na úlevách daní

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 19. 3. 2021 10:16
Systém udělování investičních pobídek má být po úpravách dostupnější i pro menší firmy. Zda to zabralo, je nyní těžké hodnotit. Momentálně totiž zájem o ně klesá i s tím, jak rozvoj podniků brzdí pandemie. Ale například firmy ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera získaly od začátku loňska pobídek hned několik a řadí se za tu dobu mezi ty největší, kterými se Česko rozhodlo soukromníky podpořit.
Foto: Foter.com / Christian Schnettelker

Komplikovaný proces podpory

  • Podle Linharta z KPMG zatím zůstává obecně dostupnost pobídek v Česku výrazně horší než v okolních zemích. Delší proces schvalování, navíc podle neurčitých kritérií vládou, podle něj vede k tomu, že Česko není schopné investorům nabídnout investiční pobídku v době, kdy o svých investicích rozhodují.

Dodává, že investoři proto umísťují své projekty do jiných zemí. "Česká republika se u řady projektů vůbec nedostane na takzvaný shortlist, tedy seznam několika finálních lokalit prověřovaných pro umístění investic. Druhou velkou překážkou je podmínka takzvané vyšší přidané hodnoty, která kvůli restriktivně nastaveným kritériím fakticky znemožňuje realizaci řady high-tech projektů," vysvětluje dále.

Investiční pobídky by podle Linharta mohla vláda využít jako efektivní nástroj na podporu investic, které by pomohly nastartovat ekonomiku po koronavirové pandemii. "V současném nastavení to ale fungovat nemůže," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy