Státní pobídky v krizi: Podívejte se, komu vláda rozdala stamiliony na úlevách daní

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 19. 3. 2021 10:16
Systém udělování investičních pobídek má být po úpravách dostupnější i pro menší firmy. Zda to zabralo, je nyní těžké hodnotit. Momentálně totiž zájem o ně klesá i s tím, jak rozvoj podniků brzdí pandemie. Ale například firmy ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera získaly od začátku loňska pobídek hned několik a řadí se za tu dobu mezi ty největší, kterými se Česko rozhodlo soukromníky podpořit.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Jak nalákat malé podniky

  • Na podzim 2020 nicméně kvůli pandemii došlo k drobným úpravám systému investičních pobídek. Cílem podle agentury CzechInvest je, aby byly podmínky pro menší podniky ještě přívětivější. 

"Pokud se jedná o minimální výši investice, tak je pro střední podniky podmínka snížena na polovinu a pro malé podniky na čtvrtinu," popisuje Kohoutová. To znamená, že v případě výroby musí malé podniky do dlouhodobého majetku investovat minimálně 10 či 20 milionů korun dle regionu, zatímco velké podniky 40 nebo 80 milionů korun. "Podmínka vytvoření nových pracovních míst je pro malé a střední podniky snížena na polovinu," dodává mluvčí CzechInvestu.

Znovu je také možné požádat o prodloužení lhůty pro splnění podmínek z důvodu pandemie, a to až o dva roky. To Linhart z KPMG vidí jako pozitivní změnu. Týká se to již schválených projektů a umožní jim získat čas na dokončení investic.

"Došlo také k uvolnění podmínek pro výrobu takzvaných výrobků se strategickým významem, které však zahrnují jen vybrané kategorie z oblasti léčiv, zdravotnických prostředků a ochranných pomůcek, a ke snížení limitů pro minimální výši investice. Pro výrobce výrobků se strategickým významem se tím zvyšuje šance na získání investiční pobídky," podotýká Linhart.

  • Zda úpravy pomohou přilákat více drobných firem, zatím nelze odhadnout. Nicméně od začátku letošního roku až do 15. března agentura CzechInvest přijala jen čtyři žádosti o investiční pobídky, z toho pouze jednu žádost podal střední podnik. "Teprve nyní se nám začínají ozývat zájemci, kteří na poslední změny reagují," komentuje čísla Kohoutová.
 

Právě se děje

Další zprávy