Internetový obchod T.S. Bohemia hlásí rekordní tržby

ČTK ČTK
12. 2. 2014 15:27
K nárůstu tržeb o čtvrtinu pomohla i akvizice společnosti Alfa Computer.
Foto: Thinkstock

Olomouc - Společnost T.S. Bohemia, která patří mezi přední tuzemské internetové prodejce výpočetní techniky a spotřební elektroniky, loni zvýšila tržby meziročně o 23 procent na rekordní 2,022 miliardy korun. Tohoto výsledku dosáhla i díky akvizici ostravského obchodníka s výpočetní technikou Alfa Computer.

Společnost T.S. Bohemia koupila firmu Alfa Computer loni na jaře. "Tržby Alfa Computer byly do hospodářských výsledků T.S. Bohemia započítávány od srpna. Díky tomu se počet našich poboček zvýšil z 11 na 14," řekl Lubomír Hauerland ze společnosti T.S. Bohemia.

Na tuzemském trhu loni T.S. Bohemia otevřela tři nové pobočky a ostravskou filiálku přestěhovala do větších prostor. "Po Zlíně, Liberci, Olomouci a Brně tak pokračujeme v modelu otevírání velkých prodejen se showroomem a vlastním skladem. Snažíme se vyhovět zákazníkům, kteří si nechtějí jen vyzvednout balík, ale chtějí si zboží před koupí prohlédnout a vyzkoušet," podotkl Hauerland.

Internetový obchod T.S. Bohemia loni vyřídil 764 010 objednávek, zatímco v roce 2012 jich bylo 610 832. Zhruba 40 procent objednávek zákazníci T.S. Bohemia zaplatili dobírkou a třetinu hotově. Kartou byla loni zaplacena pětina objednávek a bankovním převodem pět procent objednaného zboží.

A teď na Slovensko

Vedení firmy T.S. Bohemia loni oznámilo, že po dokončení akvizice společnosti Alfa Computer připravuje expanzi na Slovensko. Podrobnosti o průniku na slovenský trh zatím nebyly zveřejněny. "Letos plánujeme významné rozšíření pobočkové sítě na území Čech a další upevnění pozice na trhu s výpočetní technikou a elektronikou," řekl Hauerland.

Společnost T.S. Bohemia v roce 1994 založili bratři Lubomír a Bronislav Pešákovi. Firma se původně specializovala na velkoobchod, v posledních letech ale síly soustředí na maloobchodní prodej a nyní zaměstnává 152 lidí.

Obliba nakupování na internetu v Česku stále roste. Například největší český prodejce elektroniky Alza.cz loni zvýšil tržby bez DPH o pětinu na 9,2 miliardy korun.

Výrazný nárůst prodeje prostřednictvím internetu hlásí také sítě klasických prodejen. Internetový obchod společnosti Okay elektrospotřebiče, která patří mezi největší prodejce elektroniky a domácích spotřebičů, loni zvýšil tržby o 81 procent. Prudce loni v internetovém obchodě Okay.cz vzrostl například prodej mobilních telefonů, tabletů, notebooků a malých domácích spotřebičů.

Češi loni v e-shopech podle údajů Asociace pro elektronickou komerci utratili 70 miliard korun. Tržby za zboží stouply meziročně o 16 procent na 50 miliard korun. Za služby lidé utratili na internetu o 11 procent víc, celkem 20 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy