Určíme strop pro úroky, omezíme lichvu, souhlasí poslanci

ČTK ČTK
12. 2. 2014 12:50
Novela zákona o spotřebitelském úvěru má stanovit nejvyšší možnou hodnotu RPSN.
Foto: Profimédia

Praha - Sněmovna podpořila v dnešním úvodním kole návrh hnutí Úsvit na omezení lichvy. Poslanci hnutí chtějí v novele zákona o spotřebitelském úvěru stanovit nejvyšší roční procentní sazbu nákladů u těchto úvěrů, takzvanou RPSN.

Ve výborech se bude předloha pravděpodobně měnit. Pravice ji kritizovala, s návrhem na zamítnutí ani návrhem na vrácení normy autorům k dopracování ale neuspěla.

Předkladatelé normu hájili a uváděli, že lichva se stala byznysem s lidskou chudobou. "Jinak bránit lichvě nelze," uvedl za autory David Kádner a poukázal na praktiky některých nebankovních subjektů.

Naopak poslanci z řad ODS a TOP 09 a Starostů poukazovali na to, že úprava by některé klienty donutila vyhledávat šedý trh s úvěry. "Návrh vůbec nic neřeší," podotkla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Pravicoví zákonodárci taky upozorňovali na to, že soudy dokážou rozhodnout o tom, co je a není lichva.

Ještě to upravíme

Za podporu normy se přimlouvali koaliční poslanci. Avizovali však, že normu hodlají měnit. Například podle Jeronýma Tejce (ČSSD) není vhodné dávat RPSN přímo do zákona, maximální sazbu by měla podle něho stanovovat pravidelně vláda. Chybí podle Tejce taky ohraničení sankcí, které dlužníkům hrozí.

Před určitou legalizací lichvy varoval v souvislosti s normou lidovec Jaroslav Klaška (KDU-ČSL), který taky upozorňoval na to, že do RPSN se nezapočítávají smluvní pokuty. "Ďábel je zakopán v dodatečných podmínkách," přidal se Martin Komárek (ANO). Oba se vyjádřili tak, že výbory by měly předlohu upravit.

Podle lombardní sazby?

Úsvit navrhuje, aby u úvěrů do 15 000 korun představovala maximální RPSN nejvýše dvacetinásobek lombardní sazby platné k 1. lednu daného roku a směla by se pohybovat pouze mezi 25 a 100 procenty. U úvěrů nad 15 000 korun by směla RPSN činit podle předlohy nejvýše patnáctinásobek lombardní sazby a směla by se pohybovat pouze mezi 20 a 80 procenty.

Lombardní sazba České národní banky nyní je 0,25 procenta. Jde o procentuální sazbu, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze oproti zástavě cenných papírů.

 

Právě se děje

Další zprávy