Pavla Adamcová
Aktualizováno 28. 4. 2019 14:11
Vícezrnné, se semínky, žitné nebo třeba špaldové - čeští zákazníci vyhledávají zdravější varianty pečiva stále častěji, potvrzují obchodníci. Česko-slovenský fenomén, klasický bílý rohlík, ale podle nich trend hodnotnějšího stravování zatím z pultů sesadit nedokázal. Nejoblíbenější rohlík u zákazníků je přitom ten bez posypu.
Týdně až šest rohlíků
Průměrný Čech sní podle průzkumu Albertu tři až šest klasických rohlíků týdně. Většina zákazníků si dá rohlík hned k snídani - přesněji 56 procent. Celkem 24 procent jich pak konzumuje rohlík ke svačině a 18 procent k večeři.
Průzkum ukazuje, že tento druh pečiva - na kterém většina Čechů "odrostla" -, je nadále součástí jídelníčku drtivé většiny zákazníků. A to i přesto, že klasický rohlík je odborníky v současnosti zatracován jako zdroj prázdných kalorií.
"Vyrábí se z vysoce zpracované bílé mouky, kdy je obilka zbavena klíčku a vnějších obalů, tedy otrub. Kvůli tomu je hlavní surovina, tedy mouka, ochuzena o cenné nutriční látky, především o vlákninu, kvalitní tuky a celou řadu minerálních látek a některých vitaminů," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček.
Z rohlíku se tak podle něj stává pouze zdroj rychle využitelných sacharidů s nepříliš vysokou nutriční hodnotou, danou absencí celé řady důležitých živin. Havlíček ale připomíná, že záleží na použité receptuře a surovinách.