Země rohlíkářů. Českého fenoménu se prodá neuvěřitelné množství, hlad přitom nezažene

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 28. 4. 2019 14:11
Vícezrnné, se semínky, žitné nebo třeba špaldové - čeští zákazníci vyhledávají zdravější varianty pečiva stále častěji, potvrzují obchodníci. Česko-slovenský fenomén, klasický bílý rohlík, ale podle nich trend hodnotnějšího stravování zatím z pultů sesadit nedokázal. Nejoblíbenější rohlík u zákazníků je přitom ten bez posypu.
Foto: iStock

Symbol blahobytu a svátku

Bílý rohlík ale podle většiny prodejců i tak zůstává na českých pultech stálicí. "Říká se, že vznikl ve Vídni v 17. století, určitě ale vypadal trošku jinak. Možná díky tomu tam dodnes koupíte balený výrobek, který rohlík silně připomíná," dodává Dolský z Penamu.

  • Traduje se, že rohlíky začal vyrábět jeden vídeňský pekař na počest vítězství nad osmanskou říší v roce 1683, kdy Turci obléhali Vídeň a jejich útok byl odražen. Začal tedy vyrábět pečivo ve tvaru půlměsíce, symbolu turecké říše.

V minulosti byl přitom podle znalců vzhled pečiva daleko důležitější než jeho nutriční hodnota. "O té v minulosti nikdo nic nevěděl. Pečivo z bílé mouky bylo tedy ceněno mnohem více než 'obyčejné' celozrnné právě díky svému vzhledu a stalo se symbolem blahobytu a svátku," připomíná výživový specialista Petr Havlíček.

  • Vyrábí se z tukového těsta a využitelná energie 43gramového bílého rohlíku dosahuje podle Wikipedie 640 kJ.
 

Právě se děje

Další zprávy