Facebook, Instagram nebo Twitter od 15 let. Podívejte se, co tomu říkají experti

Klára Čeperová
23. 3. 2018 13:32
Profily na sociálních sítích si budou děti moci zakládat až od 15 let. Vyplývá to z návrhu zákona o zpracování osobních údajů, který schválila vláda. Dokument vyvolal řadu emocí, podívejte se, co na to říkají odborníci.
Foto: Thinkstock

Diskuze o věkové hranici

Norma vychází z nových unijních pravidel ochrany soukromí, neboli GDPR. Nařízení platné od května letošního roku říká, že aby děti mohly samy dát souhlas se zpracováním osobních údajů, musí dosáhnou nejméně 13 a nejvýše 16 let.  Původní verze zákona počítala s nejnižší možnou věkovou hranicí.

"Omezování školáků například v osmé třídě základní školy z hlediska využívání těchto běžných technologií nepovažovalo MV v této situaci za nepříliš vhodné," říká mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěničková.

Odbory i zaměstnavatelské svazy trvaly na hranici 16 let. Podle ministerstva je ale nepřiměřené, aby téměř šestnáctileté dítě potřebovalo souhlas svých zákonných zástupců k instalaci a využívání komunikační aplikace nebo sociální sítě. Nakonec tak zvítězila zmíněná věková hranice 15 let.

 

Právě se děje

Další zprávy