Podívejte se na ekoprojekty roku. Nejvíce lidi zaujal pasivní dům pro seniory v Týnci

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 17. 9. 2021 14:46
Společnost E.ON vyhlásila už potřinácté nejlepší ekologický projekt roku. Absolutním vítězem soutěže E.ON Energy Globe, které se někdy přezdívá ekologický Oscar, se stal Domov Podhradí v Týnci nad Labem. Jde o domov pro seniory, který byl postaven jako pasivní dřevostavba. O absolutním výherci i vítězích všech pěti kategorií rozhodli lidé. Podívejte se, jaké projekty letos soutěžily.
Třídění a recyklace kuchyňského oleje
Třídění a recyklace kuchyňského oleje | Foto: E.ON

Kategorie Iniciativa

Třídění a recyklace kuchyňského oleje

Předkladatel: Trafin Oil

Tento projekt zvítězil ve své kategorii.

Společnost Trafin Oil je česká firma, která sbírá použité jedlé oleje z gastro podniků i z domácností prostřednictvím sběrných kontejnerů. Na svých webových stránkách tridimolej.cz také ukazuje přehlednou mapu se sběrnými místy. Všechny formy jedlých olejů a tuků pak firma umí ekologicky zpracovat do podoby nové hodnotné suroviny. Ta slouží pro výrobu biopaliv druhé generace využívaných v letadlech a automobilech.

Díky projektu se lidé naučí jednoduše třídit jedlé oleje a tuky a poučí se také o benefitech celého procesu. Díky tomu, že domácnosti dají olej k recyklaci a nevylijí ho do dřezu, jim nehrozí ucpání odpadního potrubí. Nedochází též ke zbytečnému zatížení kanalizace nebo ke komplikacím při čištění odpadních vod.

V čem je projekt výjimečný?

  • Odpadní materiál se recykluje do podoby hodnotné suroviny, která slouží pro výrobu biopaliv druhé generace.
  • Díky proměně odpadního oleje na použitelné biopalivo dochází ke snižování emisí CO2 v ovzduší i šetření přírodních zdrojů.

Jaký je jeho přínos pro společnost?

Jasná a snadná cesta pro recyklaci použitých jedlých olejů a tuků jak z gastro podniků, tak z domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy