Podívejte se na ekoprojekty roku. Nejvíce lidi zaujal pasivní dům pro seniory v Týnci

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 17. 9. 2021 14:46
Společnost E.ON vyhlásila už potřinácté nejlepší ekologický projekt roku. Absolutním vítězem soutěže E.ON Energy Globe, které se někdy přezdívá ekologický Oscar, se stal Domov Podhradí v Týnci nad Labem. Jde o domov pro seniory, který byl postaven jako pasivní dřevostavba. O absolutním výherci i vítězích všech pěti kategorií rozhodli lidé. Podívejte se, jaké projekty letos soutěžily.
Tepelná izolace z recyklovaného papíru
Tepelná izolace z recyklovaného papíru | Foto: E.ON

Kategorie Oheň

Tepelná izolace z recyklovaného papíru

Předkladatel: Ciur

Tento projekt zvítězil ve své kategorii.

Společnost Ciur ročně zpracovává více než 50 tisíc tun papírového odpadu, který přeměňuje na několik desítek nejrůznějších výrobků. Výrobní program firmy je příkladem takzvané upcyklace, kdy se nejrůznější odpadní suroviny a použité výrobky přeměňují na nové a hodnotnější produkty. Podnik se výrobou tepelné izolace na bázi celulózových vláken zabývá už od roku 1991 a postupně se vypracoval na jednoho z klíčových hráčů v oboru. 

Mezi jeho hlavní výrobky patří foukaná izolace - tedy hmota z celulózových vláken, která se strojně aplikuje do konstrukce domů a pomáhá výrazně snižovat jejich energickou náročnost. Jako zdroj celulózy používá starý papír. Použitím tohoto recyklovaného materiálu na tepelnou izolaci běžného rodinného domku lze ušetřit až 26 středně vzrostlých stromů. 

V čem je projekt výjimečný?

  • Zpracovává druhotné suroviny v podobě starého papíru a smysluplně jej dále využívá.
  • Produkuje tepelné izolace z recyklovaných materiálů.
  • Firma aktivně propaguje využívání druhotných surovin a recyklaci odpadů.

Jaký je přínos pro společnost?

Dobrý příklad využití odpadního materiálu k produkci nových výrobků.

 

Právě se děje

Další zprávy