Podívejte se na ekoprojekty roku. Nejvíce lidi zaujal pasivní dům pro seniory v Týnci

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 17. 9. 2021 14:46
Společnost E.ON vyhlásila už potřinácté nejlepší ekologický projekt roku. Absolutním vítězem soutěže E.ON Energy Globe, které se někdy přezdívá ekologický Oscar, se stal Domov Podhradí v Týnci nad Labem. Jde o domov pro seniory, který byl postaven jako pasivní dřevostavba. O absolutním výherci i vítězích všech pěti kategorií rozhodli lidé. Podívejte se, jaké projekty letos soutěžily.
Pasivní dům s pečovatelskou službou
Pasivní dům s pečovatelskou službou | Foto: E.ON

Kategorie Země

Pasivní dům s pečovatelskou službou

Předkladatel: Atrea

Tento projekt zvítězil ve své kategorii a stal se také absolutním vítězem.

Velká pasivní dřevostavba domova, která stojí v Týnci nad Labem a slouží jako domov pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí, využívá obnovitelné zdroje energie. Za projektem stojí soukromý investor, společnost Atrea. Komunitní dům v sobě spojuje moderní stavební technologie a ekologický přístup. 

Dům je řešen jako přízemní dřevostavba splňující energeticky pasivní standard. Pro stavbu byly použity ekologické materiály - kromě dřeva také dřevovláknité desky a foukaná tepelná izolace na bázi dřevěného celulózového vlákna. Dům, jehož součástí je takzvaná extenzivní zelená střecha, využívá obnovitelné zdroje energie a aktivní větrací systém s rekuperací tepla, nezbytný pro zajištění zdravého vnitřního prostředí. 

V čem je projekt výjimečný?

  • Energeticky úsporná dřevostavba s využitím recyklovaných přírodních materiálů.
  • Komplexně řešený sociální projekt soukromého investora (místní stavební firmy) komunitního bydlení pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí.
  • Dům využívá obnovitelné zdroje energie a šetrně hospodaří s vodou.
  • Ucelená lokalita pro důstojné bydlení, která bude v budoucnu dále rozvíjena.

Jaký je přínos pro společnost?

Unikátní spojení moderních stavebních technologií, environmentálního přístupu a společensky prospěšného projektu. 

 

Právě se děje

Další zprávy