Podívejte se na ekoprojekty roku. Nejvíce lidi zaujal pasivní dům pro seniory v Týnci

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 17. 9. 2021 14:46
Společnost E.ON vyhlásila už potřinácté nejlepší ekologický projekt roku. Absolutním vítězem soutěže E.ON Energy Globe, které se někdy přezdívá ekologický Oscar, se stal Domov Podhradí v Týnci nad Labem. Jde o domov pro seniory, který byl postaven jako pasivní dřevostavba. O absolutním výherci i vítězích všech pěti kategorií rozhodli lidé. Podívejte se, jaké projekty letos soutěžily.
Zelené pásy do tramvajového kolejiště
Zelené pásy do tramvajového kolejiště | Foto: E.ON

Kategorie Voda

Zelené pásy do tramvajového kolejiště

Předkladatel: Brens Europe

Šlo o druhého finalistu v této kategorii.

Patentovaná technologie české společnosti Brens Europe umožňuje osadit tramvajové pásy ve městech vegetací. Mezi tramvajové koleje jsou umístěny speciální rohože, které se vyrábějí ze zdravotně nezávadných materiálů získaných při likvidaci automobilů. Rohože jsou pokryty nenáročnou vegetací, jako jsou rozchodníky nebo trsnaté traviny s mechy, díky čemuž působí esteticky a mají další pozitivní vlastnosti.

Umístěním rohože například dochází k významnému snížení hluku a vibrací z městské dopravy. Rostliny také dokážou pohltit škodlivé emise z ovzduší a zadržet dešťovou vodu, čímž v letních měsících zlepšují kvalitu ovzduší a snižují okolní teplotu. Vegetační pásy vydrží 10 až 30 let, aniž by přitom vyžadovaly zalévání nebo jinou náročnou údržbu. Zelený pokryv tramvajových tratí se úspěšně využívá například v Ostravě nebo v Plzni.

V čem je projekt výjimečný?

  • Jde o estetické a užitečné řešení, které má pozitivní vliv na lidské zdraví.
  • Rostliny zároveň dokážou zachytit dešťovou vodu, která zlepší kvalitu ovzduší a sníží okolní teplotu.
  • Technologie je patentovaná.

Jaký je přínos pro společnost?

Významně snižuje emise hluku a vibrací z městské hromadné dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy