Podívejte se na ekoprojekty roku. Nejvíce lidi zaujal pasivní dům pro seniory v Týnci

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 17. 9. 2021 14:46
Společnost E.ON vyhlásila už potřinácté nejlepší ekologický projekt roku. Absolutním vítězem soutěže E.ON Energy Globe, které se někdy přezdívá ekologický Oscar, se stal Domov Podhradí v Týnci nad Labem. Jde o domov pro seniory, který byl postaven jako pasivní dřevostavba. O absolutním výherci i vítězích všech pěti kategorií rozhodli lidé. Podívejte se, jaké projekty letos soutěžily.
Chytré zařízení pro hlídání čistého vzduchu
Chytré zařízení pro hlídání čistého vzduchu | Foto: E.ON

Kategorie Vzduch

Chytré zařízení pro hlídání čistého vzduchu

Předkladatel: Luftio

Tento projekt zvítězil ve své kategorii.

Studentský start-up Luftio vyvinul chytrý systém pro kontrolu kvality vzduchu ve firmách. Právě kanceláře se totiž často potýkají s vysokou koncentrací oxidu uhličitého (CO2) a těkavých organických látek ve vzduchu, což snižuje psychickou pohodu a soustředěnost zaměstnanců. 

Základem systému Luftio je chytré zařízení s čidly, které neustále monitoruje teplotu, vlhkost, koncentraci CO2 a přítomnost těkavých organických látek v místnosti. Lidé pak mohou tyto informace v přehledné podobě sledovat ve své mobilní aplikaci. Pro vedení firem a další zodpovědné zaměstnance je připraven webový přehled s podrobnými informacemi o kvalitě vzduchu na pracovišti. Pro výrobu zařízení s čidly využívá firma 3D tisk a recyklovaný plastový materiál. O napájení 3D tiskáren společnosti Luftio se přitom stará elektřina ze solárních panelů. 

V čem je projekt výjimečný?

  • Využívá chytré technologie pro sledování kvality vzduchu ve firmách a školách.
  • Výrobek vzniká 3D tiskem s využitím recyklovaných plastů.
  • Zapojení zaměstnanců do sledování kvality vzduchu na pracovišti.

Jaký je přínos pro společnost?

Systémové řešení důležité a často zanedbávané problematiky kvality vzduchu na pracovištích, v domácnostech anebo ve školách.

 

Právě se děje

Další zprávy