Podívejte se na ekoprojekty roku. Nejvíce lidi zaujal pasivní dům pro seniory v Týnci

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 17. 9. 2021 14:46
Společnost E.ON vyhlásila už potřinácté nejlepší ekologický projekt roku. Absolutním vítězem soutěže E.ON Energy Globe, které se někdy přezdívá ekologický Oscar, se stal Domov Podhradí v Týnci nad Labem. Jde o domov pro seniory, který byl postaven jako pasivní dřevostavba. O absolutním výherci i vítězích všech pěti kategorií rozhodli lidé. Podívejte se, jaké projekty letos soutěžily.
Potisk textilu bez vody
Potisk textilu bez vody | Foto: E.ON

Kategorie Oheň

Potisk textilu bez vody

Předkladatel: Pikto Digital

Šlo o druhého finalistu v této kategorii.

Technologie břeclavského start-upu Pikto Digital přináší ekologický průlom v oblasti potisku přírodních i umělých textilií. Jeho přístroj využívá technologii, díky které se při tisku na textil nespotřebuje ani jedna kapka vody. 

Prototyp stroje Maverick, který byl primárně vyvinut pro technologii digitální pigmentace, umí zajistit všechny procesy, které jsou potřebné pro úspěšnou a kvalitní výrobu potištěné látky. Od aktuálně dostupných strojů se liší v řadě charakteristik. Spotřebuje například o 70 procent méně elektrické energie a o 30 procent méně substrátů na úpravu látky, především však při procesu nespotřebovává ani neznečišťuje žádnou vodu. Stroj si navíc poradí téměř s každou látkou - tkanou, pletenou, přírodní i syntetickou. 

V čem je projekt výjimečný? 

  • Stroj pro potisk látek nespotřebovává a neznečišťuje vodu.
  • Technologie je méně energeticky náročná a také používá méně substrátů.
  • Má potenciál nahradit aktuálně používané textilní stroje.

Jaký je přínos pro společnost?

Jedná se o ekologický průlom v oblasti potisku přírodních i umělých textilií.

 

Právě se děje

Další zprávy