Ekonomický balíček přehledně: EET, peníze a úlevy živnostníkům, změny ošetřovného

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 26. 3. 2020 14:31
Sněmovna i Senát v nouzovém stavu schválily změny v ošetřovném, pozastavení EET a odpuštění minimálních odvodů živnostníků na zdravotní a sociální pojištění. Změny už podepsal i prezident Zeman. Další změny a úlevy pak ohlásila vláda, včetně dávky pro živnostníky ve výši 15 tisíc měsíčně. Projděte si jednotlivé návrhy podrobněji.
EET-ilustrační foto
EET-ilustrační foto | Foto: ČTK

Evidence tržeb se pozastavuje

Elektronická evidence tržeb se pozastaví na dobu vyhlášeného stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak nebude muset evidovat své tržby a úřady tuto povinnost nebudou kontrolovat.

Vláda uvádí, že s ohledem na opatření související s bojem proti koronaviru nelze zcela zajistit, že všichni podnikatelé spadající pod EET budou mít dostatečnou podporu, ať již technickou, nebo administrativní. Důvodem je snaha o minimalizaci fyzických návštěv finančních úřadů, což je nezbytné pro plnění jejich evidenčních povinností.

Ministerstvu financí jde o to, aby omezilo návštěvy finančních úřadů poplatníky, kteří si tam kvůli třetí a čtvrté fázi EET musí dojít vyzvednout účtenky nebo autentizační údaje, popsala před poslanci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Upozornila, že navíc nastává doba, kdy většina poplatníků z první i druhé fáze musí vyměnit své dosavadní certifikáty a získat nové autentizace. Ministerstvo proto chce, aby si pro ně nemuseli chodit.

 

Právě se děje

Další zprávy