Ekonomický balíček přehledně: EET, peníze a úlevy živnostníkům, změny ošetřovného

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 26. 3. 2020 14:31
Sněmovna i Senát v nouzovém stavu schválily změny v ošetřovném, pozastavení EET a odpuštění minimálních odvodů živnostníků na zdravotní a sociální pojištění. Změny už podepsal i prezident Zeman. Další změny a úlevy pak ohlásila vláda, včetně dávky pro živnostníky ve výši 15 tisíc měsíčně. Projděte si jednotlivé návrhy podrobněji.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

15 tisíc každému živnostníkovi

Vláda bude vyplácet osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) postiženým nařízeními vlády 15 000 korun měsíčně po dobu trvání opatření. Na tiskové konferenci to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která by na pondělním jednání vlády měla připravit příslušnou legislativu.

Zároveň chce připravit novelu zákona o spotřebitelském úvěru, který by měl pomoci podnikatelům například s odložením splátek.

"Podpoříme částkou 15 000 korun měsíčně OSVČ, které de facto zavřely provozovny nebo jsme jim znemožnili podnikání kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Vyplácet bychom měli po dobu omezení podnikání," uvedla dnes na tiskové konferenci po jednání vlády Schillerová.

Stát již odpustil drobným podnikatelům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné nebudou muset hradit zálohy v tomto období vůbec, byť by byly vyšší. Základní minimální měsíční záloha činí 2544 korun. Hradí ji lidé, kteří vykonávají drobné podnikání jako hlavní činnost.

 

Právě se děje

Další zprávy