Efektivnější veřejná doprava? Vláda sepsala návrh změn

ČTK ČTK
15. 6. 2015 15:52
Takzvaná bílá kniha obsahuje návrhy na možné změny ve financování regionální železnice, zefektivnění plánování jízdních řádů či ohledně parkovišť u železničních stanic.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vláda schválila koncepci ministerstva dopravy týkající se veřejné dopravy do roku 2020. Řekl to mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Materiál označovaný jako bílá kniha veřejné dopravy obsahuje návrhy na možné změny ve financování regionální železnice, zefektivnění plánování jízdních řádů nebo například návrh na veřejnou podporu výstavby parkovišť u železničních stanic.

Návrhy na změny ve fungování veřejné dopravy vycházejí ze 31 dotazů, které úřad rozeslal krajům a obcím, které jsou spolu s ministerstvem nejvýznamnějšími objednateli veřejné dopravy, dopravním společnostem, Hospodářské komoře nebo akademické obci.

Na základě jejich odpovědí ministerstvo zvažuje převedení financování třetiny regionálních spojů, které doposud financují kraje z vlastních peněz, na ministerstvo dopravy. To dosud financuje prokazatelné ztráty v dálkové železniční dopravě, a nově by tak mohlo mít na starosti i financování rychlých a regionálních páteřních vlaků.

Pro tento návrh se ale vyjádřily pouze čtyři kraje, většina je pro zachování stávající podoby, kdy regionální dopravu objednávají a financují kraje a rychlíky stát prostřednictvím ministerstva, uvedl v materiálu úřad. Změny uvedené v koncepci jsou podle ministerstva zatím pouze ve fázi návrhu, o kterém se má do budoucna diskutovat. Otázkou financování železnice, podobně jako i dalšími body z bílé knihy, se proto má v budoucnu zabývat vláda vždy samostatně.

Zefektivněním by podle ministerstva dopravy měl projít systém plánování krajských jízdních řádů. Ty by nově měly jednotlivé kraje posílat k připomínkování sousedním krajům a zároveň obcím, které objednávají vlastní obecní veřejnou dopravu. Pokud by se jednotliví objednatelé nedokázali shodnout tak, aby na sebe spoje navazovaly, mělo by mít poslední slovo právě ministerstvo dopravy. To by ve věci vydalo takzvané mediační stanovisko. Sice by pro objednatele dopravy nebylo přímo závazné, museli by ale vysvětlit, proč toto stanovisko neakceptovali.

Podmínku zapojit se do plánování veřejné dopravy, a tím zlepšit návaznost spojů, by podle návrhu ministerstva měly mít nově obce s počtem obyvatel nad 15 tisíc. Zlepšit pro lidi cestování hromadnou dopravou rovněž resort navrhuje vytvořením státem garantovaného internetového vyhledávače spojení. Ten by měl obsahovat veškeré dostupné spoje a zároveň by jako veřejná služba měl být chráněný před komerčními vlivy.

Neměl by proto preferovat některé dopravce, jejichž spoje by pak automaticky řadil na přední pozice výběru. Tak je to například u internetového vyhledávání stránek, kdy se mezi prvními objevují placené odkazy, uvedlo ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy