E-knihy nelze zvýhodnit sníženou DPH, potvrdil soud EU

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 5. 3. 2015 22:31
Soudní dvůr EU: Sníženou sazbu mohou členské státy uplatnit pouze na tištěné knihy.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brusel, Praha – Na prodej elektronických knih nemohou členské státy Evropské unie uplatňovat sníženou sazbu daně z přidané hodnoty. Vyplývá to z rozhodnutí Soudního dvora EU, který posuzoval sníženou sazbu ve Francii a Lucembursku.

Sníženou sazbu mohou členské státy použít pouze na tištěné knihy, potvrdil soud. Příslušná směrnice ji totiž umožňuje jen u dodání knih na fyzickém nosiči. „I když je ke čtení elektronických knih zajisté nutný fyzický nosič (například počítač, čtečka nebo chytrý telefon), není takový nosič součástí dodání elektronických knih, takže se na ně možnost snížené sazby nevztahuje,“ uvedl soud.

Soudní dvůr také zdůraznil, že směrnice vylučuje jakoukoli možnost uplatňovat sníženou sazbu DPH na „elektronicky poskytované služby“. Právě dodání elektronických knih přitom takovou službou je. Soudní dvůr odmítl argument, že dodání elektronických knih představuje dodání zboží (a nikoli poskytnutí služby).

Podle unijní směrnice nesmí být základní sazba DPH nižší než 15 procent. Jednu nebo více snížených sazeb lze uplatnit pouze na položky výslovně uvedené ve směrnici (kromě dříve povolených výjimek pro některé státy).

Od 1. ledna 2012 uplatňuje Francie na dodání elektronických knih sazbu DPH ve výši 5,5 procenta a Lucembursko ve výši tři procenta. Evropská komise to už dříve označila za porušení povinnosti, což nyní potvrdil i Soudní dvůr EU. Na knihy na fyzických nosičích, tedy zejména papírové knihy, lze nižší sazbu používat, zdůraznil soud.

Česká republika od začátku letošního roku snížila DPH na tištěné knihy z 15 na 10 procent, když je přeřadila do nově vzniklé (druhé) snížené sazby. Elektronických knih se změna nedotkla.

 

Právě se děje

Další zprávy