Dražba jedné z nejžádanějších mincí v Praze přinesla rekord, prodala se za 20 milionů

ČTK ČTK
20. 10. 2023 21:11
Dvoudukát z roku 1937, který numismatičtí experti a historici označují za jednu z nejžádanějších mincí, se v Praze vydražil za 840 000 eur (20,7 milionů korun) včetně aukční přirážky. ČTK to za aukční dům Macho & Chlapovič, který aukci pořádal, sdělil Martin Moc. Podle něj je to rekordní cena, za jakou se kdy vydražila československá mince. Vyvolávací cena byla 650 000 eur (16 milionů Kč).
Foto: Aukční dům Macho & Chlapovič

Dvoudukát má zdokumentovaný původ, pochází ze sbírky vysoce postaveného zaměstnance československého ministerstva financí Karla Hackenschmieda. "V archivních záznamech Mincovny Kremnica jsme našli přesné údaje o jeho objednávce. To jí dodává ještě větší atraktivitu z pohledu investorů a sběratelů," uvedl před aukcí spoluzakladatel aukčního domu Elizej Macho.

Podle aukční síně je to nejvzácnější ročník svatováclavských dvoudukátů. Raženo bylo čtyři nebo osm kusů. Vydražený kus je podle ní nejkrásnější známý kus s ražebním leskem.

Karel Hackenschmied byl významný pracovník Rakousko-uherské banky, podle aukčního domu byla jeho sbírka mimořádná tím, že byla ucelená a obsahovala velké množství vzácných mincí zejména z doby rakouského císaře Františka Josefa I. Po roce 1918 Hackenschmied pracoval na československém ministerstvu financí.

Sběratelé dnes mohli během sálové dražby vybírat z více než 500 položek. Od pondělí 23. do středy 26. října bude následovat dalších téměř 1900 položek, které budou moci zájemci získat v internetové aukci.

 

Právě se děje

Další zprávy