Nenápadný magnát Dospiva. Penta ovládá lékárny i média, staví bitevníky a mění Prahu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 7. 2019 9:29
Podnikatel Marek Dospiva patří podle různých žebříčků mezi nejbohatší Čechy. K několikamiliardovému majetku se dopracoval jako spoluzakladatel a spoluvlastník investiční skupiny Penta. Ve čtvrtek oslaví Dospiva padesátiny, podívejte se, co mu patří.
Aero Vodochody a L-39NG.
Aero Vodochody a L-39NG. | Foto: Tomáš Cetkovský

Letecký průmysl

Přes Pentu rozhoduje Dospiva také o osudu českého výrobce letadel Aera Vodochody Aerospace. Zde se vyrábí například cvičný a lehký podzvukový bitevní letoun L-39NG

Příjmy Aera ovšem pocházejí hlavně z výroby náběžných hran křídel letadel Airbus A220. Od loňského jara ve Vodochodech přešli z vývoje na sériovou výrobu dílů pro vojenský dopravní letoun Embraer KC-390. Rozjíždí se i výroba skořepinových konstrukcí, kterými společnost ST Aerospace přestavuje osobní verze letadel Airbus A320 a A321 na nákladní.

Společnost loni hospodařila s provozní ztrátou před odpisy ve výši 223 milionů korun. Převážně ji způsobily významné investice právě do nového letounu L-39NG, který absolvoval první let v prosinci 2018. Příjmy klesly meziročně zhruba o 13 procent na 3,6 miliardy korun. Skončily některé výrobní programy včetně dodávek kokpitů pro vrtulníky Black Hawk.

 

Právě se děje

Další zprávy