Aero slaví sto let v turbulencích. Jako dárek si dalo sériovou výrobu nového letounu

Klikněte pro vstup do galerie.
V jejím závodu nedaleko Prahy začala sériová výroba letounů L-39NG. Prvních šest jich bude pro zákazníky připraveno v roce 2020, dalších 12 v roce 2021.
Od roku 2022 bude závod schopný dodat 20 strojů ročně, případně i více, pokud zavede výrobu v několika směnách. Výroba jednoho stroje zabere 18 měsíců. Pokračují i testy pro zisk certifikace, kterou by měl letoun získat do konce letošního roku.
V Aeru pracuje kolem 1800 lidí. Výrobce letadel trápí finanční problémy, způsobené  ukončením výroby kokpitů pro vrtulníky Black Hawk od společnosti Sikorsky a výpadkem zakázky od české armády. Tu způsobila nehoda, kdy letadlu v hangáru samovolně vystřelilo sedadlo. Aero hodlá letos propustit přibližně desetinu pracovníků. Aeru musela peníze poskytnout investiční skupina Penta, která firmu vlastní.
V minulých letech firma investovala také do Aerostructures programů Airbus A220, vojenského dopravního letounu KC-390 a ST Aerospace, které představují významnou část dnešní výroby v Aeru. "Rostoucí příjmy z těchto strategických programů a nové vojenské zakázky nahradí výpadek příjmů z ukončených programů výroby helikoptér," uvedl Tvrdík.
Foto: Aero Vodochody
ČTK ČTK
25. 2. 2019 8:58
V závodu Aero Vodochody nedaleko Prahy už začala sériová výroba letounů L-39NG. Prvních šest jich bude pro zákazníky připraveno v roce 2020.
 

Právě se děje

Další zprávy