Prodejům kralují benzinová auta, přesto roste spotřeba nafty. Může za to blahobyt

ČTK ČTK
11. 3. 2019 13:01
Spotřeba benzinu v Česku loni meziročně vzrostla o 0,2 procenta na 2,13 miliardy litrů. Spotřeba nafty se zvýšila o 1,1 procenta na 5,88 miliardy litrů. Podíl nafty meziročně vzrostl o procentní bod na 73,4 procenta. Sdělil to Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu (ČAPPO). Hlavním důvodem vyšší spotřeby je podle něj růst české ekonomiky.
Nové označení pohonných hmot.
Nové označení pohonných hmot. | Foto: Ondřej Neufus

V porovnání s rokem 2003 klesla spotřeba benzinu více než o čtvrtinu, od roku 2015 se však pokles zastavil. "Oživení ekonomiky ovlivňuje i růst spotřeby domácností na dopravu. Lidé jsou ochotni více utrácet při cestování tedy i za pohonné hmoty," uvedl Loula.

Dalšími podpůrnými argumenty jsou podle něj i nízká nezaměstnanost, růst platů, vyšší podíl individuálních cest za rekreací po tuzemsku a zvýšený zájem o nákup nových vozidel s benzinovým motorem

Spotřeba nafty roste nepřetržitě od roku 2010, od té doby se zvýšila o 24,6 procenta. Podle Louly se na růstu podobně jako u benzinu podílí ekonomická konjunktura.

"Zároveň pokračoval nárůst mezinárodní kamionové dopravy, pokračuje i dovoz ojetých vozů s naftovým pohonem. Navíc alternativní varianty v nákladní dopravě mají minimální podíl. Vyšší podíl tvoří pouze pohon na CNG u veřejné autobusové dopravy ve městech," doplnil Loula.

Podle aktuálních dat ministerstva průmyslu bylo v polovině února v tuzemsku 3991 pump, což bylo o 17 více než v polovině srpna loňského roku, kdy byla statistika zpracována naposledy. Česká republika v evropském kontextu dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy