České dráhy mění ceník, cestující nebudou znát slevy předem. Poradíme, jak ušetřit

Michael Bouška Michael Bouška
30. 1. 2019 10:21
České dráhy od února mění ceny jízdenek. Místo akční, superakční a obyčejné jízdenky zavedou tři nové typy jízdenek. Cestující budou předem znát pouze maximální cenu jízdenky. Přesnou částku, a tedy i případnou slevu, se dozví až při jejím zakoupení. On-line deník Aktuálně.cz připravil průvodce novým systémem: podívejte se, jak při cestování na železnici co nejvíce ušetřit.
Foto: České dráhy

Dětem, studentům a seniorům platí stát většinu jízdného. U Leo Expressu cestují zadarmo

Od loňského září platí státní slevy ve výši 75 procent pro děti, studenty a důchodce. Slevu musí povinně nabízet všichni dopravci. Platí ale jenom v druhé třídě, u RegioJetu pak ve třídách Low Cost, Standard a Relax.

  • Cestování se slevou platí pro děti od 6 do 18 let. Dále pak pro studenty do 26 let s platnou ISIC kartou a seniory nad 65 let. Děti do 6 let cestují zdarma.

Na zajímavý bonus dosáhnou díky státním slevám zákazníci Leo Expressu. Pokud se děti, studenti nebo senioři zaregistrují do věrnostního programu Smile Club, cestují de facto zadarmo. Firma jim vrátí zbylých 25 procent ve formě kreditu na další jízdu. V praxi tak cestující zaplatí jen za první jízdu a pak jezdí za kredity, které dostane zpět. Zbytek zaplatí stát. Podobný systém používá i autobusový dopravce FlixBus.

 

Právě se děje

Další zprávy