České dráhy mění ceník, cestující nebudou znát slevy předem. Poradíme, jak ušetřit

Michael Bouška Michael Bouška
30. 1. 2019 10:21
České dráhy od února mění ceny jízdenek. Místo akční, superakční a obyčejné jízdenky zavedou tři nové typy jízdenek. Cestující budou předem znát pouze maximální cenu jízdenky. Přesnou částku, a tedy i případnou slevu, se dozví až při jejím zakoupení. On-line deník Aktuálně.cz připravil průvodce novým systémem: podívejte se, jak při cestování na železnici co nejvíce ušetřit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: České dráhy

Kolem velkých měst se vyplatí cestovat na místní jízdenky

  • Na regionálních vlacích v okolí velkých měst je nejvýhodnější použít integrované dopravní systémy. To platí hlavně pro tratě kolem Prahy, Brna nebo Ostravy. Propracovaný je i systém dopravy v Ústeckém kraji.

Na jízdenku PID cestující dojedou třeba až do Kutné Hory. Na "pražský" tarif se tam dostanou lidé za 84 korun, jízdenka ČD by stála 113 korun. Je potřeba ale pohlídat, aby byl vlak do systému PID zařazen. Nejjednodušší to je přes vyhledávač spojení PID. Jízdenky lze od loňského roku koupit přes aplikaci PID Lítačka.

V okolí Brna je situace podobná. I tam vyjde cestování většinou nejvýhodněji s regionálním tarifem. Pro nákup jízdenky mohou cestující použít aplikaci IDS JMK Poseidon.

 

Právě se děje

Další zprávy