České dráhy mění ceník, cestující nebudou znát slevy předem. Poradíme, jak ušetřit

Michael Bouška Michael Bouška
30. 1. 2019 10:21
České dráhy od února mění ceny jízdenek. Místo akční, superakční a obyčejné jízdenky zavedou tři nové typy jízdenek. Cestující budou předem znát pouze maximální cenu jízdenky. Přesnou částku, a tedy i případnou slevu, se dozví až při jejím zakoupení. On-line deník Aktuálně.cz připravil průvodce novým systémem: podívejte se, jak při cestování na železnici co nejvíce ušetřit.
Foto: Ludvík Hradilek

Cestující budou dopředu znát pouze maximální možnou cenu

  • Dráhy přestanou zveřejňovat ceník výhodnějších jízdenek. Cestující budou dopředu znát pouze maximální možnou cenu, kterou za svou cestu zaplatí. Cenu za výhodnější jízdenku bude možné zjistit jen při nákupu.

Díky novým jízdenkám tak ušetří hlavně cestující, kteří dosud museli platit základní jízdné. "Zvýhodněné jízdenky budou nově k dispozici na většině relací na delší vzdálenosti. Nejvýhodněji budou jezdit ti, kteří nakupují s předstihem," doplňuje ředitelka odboru cenotvorby ČD Zuzana Čechová.

  • Flexi jízdenka půjde použít na jakýkoliv vlak na trase. Její základní varianta se odvíjí od vzdálenosti, kterou cestující pojede. Zvýhodněná flexi jízdenka nabízí výhodnější cenu, která se liší podle jednotlivých dnů. Dráhy budou jízdenky prodávat v e-shopu, mobilní aplikaci i na pokladnách.
  • Vázaná jízdenka nabídne vždy nejvýhodnější cenu. Cestující ji může použít jen na konkrétní vlak. Tento typ umožní drahám nalákat cestující na výhodnější cenu například na méně obsazené spoje. Vlaky ve špičkách ale budou dražší. Tento typ lze koupit přes e-shop a aplikaci Můj vlak. V půlce letošního roku chtějí dráhy začít prodávat jízdenky i na pokladnách.
 

Právě se děje

Další zprávy