Dodavatelé IT služeb s významným vztahem k Rusku kvůli sankcím nemusí dodržet smluvní závazky, varuje NÚKIB

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 3. 2022 17:17
Dodavatelé IT služeb s významným vztahem k Rusku kvůli sankcím nemusí dodržet smluvní závazky, varuje NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varuje před vzrůstající hrozbou, že dodavatelé IT služeb a produktů s významným vztahem k Rusku nedodrží své smluvní závazky. Varování kyberúřad zveřejnil na své úřední desce. Hrozba podle NÚKIB vyplývá z toho, že dodavatele IT služeb postihnou sankce, které uvalily na Rusko po vojenské invazi na Ukrajinu státy Evropské unie a další země.

NÚKIB už v souvislosti s boji na Ukrajině varoval koncem února před zvýšeným rizikem kyberšpionáže a kyberútoků. Hrozbu vyhodnotil jako velmi pravděpodobnou až téměř jistou. V nynějším varování doporučuje organizacím podléhajícím zákonu o kybernetické bezpečnosti podniknout preventivní kroky, aby možné nedodržení závazků ruskými dodavateli neomezilo funkčnost jimi spravovaných systémů.

Úřad k varování přistoupil z preventivních důvodů, řekl novinářům ředitel NÚKIB Karel Řehka. "Varujeme před zvýšenou mírou hrozby, kterou se osoby povinné podle zákona o kybernetické bezpečnosti mají zabývat i běžně. Jedná se o hrozbu, že některý jejich důležitý dodavatel ICT nedodá potřebné produkty či služby," řekl. Hrozbu tentokrát hodnotí NÚKIB jako pravděpodobnou až velmi pravděpodobnou.

 

Právě se děje

Další zprávy