Další miliardový obchod Petra Kellnera. Prodal jednoho z největších prodejců elektroniky v Rusku

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
9. 12. 2016 10:34
PPF a Emma Capital prodaly řetězec Eldorado ruským investorům. Kellner vlastnil firmu od roku 2008, cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla. Eldorado bylo na ruském trhu úzce spjaté s podnikáním Home Creditu, který Kellner vlastní společně s Jiřím Šmejcem.
Ruské rubly, ilustrační snímek.
Ruské rubly, ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Amsterodam – České investiční společnosti PPF a EMMA Capital se dohodly na prodeji ruského maloobchodního řetězce Eldorado skupině ruských investorů spřízněných s finanční a investiční firmou Safmar. V tiskové zprávě PPF informovala, že cena transakce, kterou již schválil ruský antimonopolní úřad, nebude po dohodě obou stran zveřejněna.

Skupina PPF vlastnila jednoho z největších ruských řetězců prodejen elektroniky a domácích spotřebičů od roku 2008. Předloni prodala pětinový podíl v ruském podniku firmě EMMA Capital.

PPF uvedla, že společnost Eldorado od roku 2008 prošla hlubokou transformací a proměnila se v multikanálového univerzálního prodejce široké škály potřeb pro domácnost a jednoho z lídrů v internetovém prodeji.

Eldorado má podle agentury Reuters přes 600 obchodů ve více než 200 ruských městech. Již dříve analytici odhadovali tržní cenu celé firmy na 24 až 26 miliard rublů (asi devět miliard korun).

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, zemědělství a maloobchodní služby až po biotechnologie. Působí v Evropě, Rusku, Asii a ve Spojených státech. V České republice vedle akvizice v telekomunikacích působí PPF také v oblasti bankovnictví a finančních služeb, v realitách či biotechnologiích.

EMMA Capital je investičním holdingem, který se zaměřuje na zahraniční trhy. Je součástí české finanční skupiny EMMA Group, kterou založil finančník Jiří Šmejc, někdejší minoritní Kellnerův partner v PPF. EMMA Capital se zaměřuje hlavně na asijské země a státy bývalého Sovětského svazu. Investuje také v zemích střední a východní Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy