Cukr začal v unii v meziročním srovnání zdražovat už v srpnu 2021 a od té doby se jeho cena vytrvale zvyšuje. Loni v březnu meziroční nárůst činil 11 procent, a byl tak zhruba šestinový proti růstu z letošního března. Ještě výraznější rozdíl je vidět při srovnání s předloňským březnem, kdy cukr v EU meziročně zdražil o 1,6 procenta.
Těsně za Českem z hlediska meziročního růstu cen cukru bylo v březnu Estonsko, kde cukr zdražil o 97 procent. Následovalo Polsko s nárůstem o 82 procent a Německo, kde růst dosáhl 72 procent. Naopak nejméně po zmíněném Maďarsku cukr zdražil v Lucembursku, a to o 19 procent.
Agrární analytik Petr Havel sdělil, že výroba cukru je specifická tím, že cukrová řepa se zpracovává sezonně, hlavně na podzim, ihned po sklizni. "Navíc jsou cukrovary jediné potravinářské podniky, které platí emisní povolenky. A právě loni na podzim a v zimě byly v ČR nejvyšší ceny energií, což se také v cenách cukru odrazilo," doplnil.
Podle Havla proto lze zřejmě až do letošního podzimu očekávat, že ceny cukru budou stabilní a klesat budou pouze velmi mírně. "Teoreticky zásadnější pokles cen je možné očekávat až v případě cukru vyrobeného z nové sklizně, tedy v praxi někdy v říjnu až listopadu letošního roku," dodal.
Také podle ekonoma Lukáše Kovandy je za výrazným růstem cen cukru zdražování plynu, kterého se při výrobě spotřebovává velké množství. Upozornil na dřívější data Eurostatu, podle kterých v EU loni ve druhém pololetí meziročně nejvíce zdražil plyn v Česku, a to o 231 procent. V České republice podle něj také zafungovala takzvaná zisková inflace, jak lze označit situaci, kdy firmy vysvětlují růst cen právě například důvody, jako je zdražování energií.
"Obchodní řetězce nebo potravináři jím mohou zdůvodňovat své zdražování ještě nad rámec objektivně navýšených nákladů, třeba těch v podobě dražšího plynu," uvedl Kovanda.
Loni v prosinci stál kilogram cukru krystal podle Českého statistického úřadu 32,23 Kč. Oproti září, kdy byla cena 18,21 Kč, vzrostla tedy na podzim o 77 procent. Podle ministerstva zemědělství průměrná spotřebitelská cena cukru překonala historická maxima, více než 30 korun za kilogram cukr do té doby v obchodech nestál. Dosavadní rekord činil 26,10 Kč a byl ze září 2004.
Podle posledních statistik ministerstva zemědělství se v hospodářském roce 2022/2023 za takzvanou cukrovarnickou kampaň vyrobilo 588.164 tun cukru. Zpracování loňské úrody trvalo 143 dní. Cukrová řepa se loni sklízela z plochy 57.000 hektarů, o rok dříve to bylo téměř 58.000 hektarů. Na cukr se zpracovalo 4,106.573 tun řepy.