Čína chce ovládnout světový obchod se zlatem

David Kořínek
14. 7. 2015 11:05
Do konce roku chtějí na šanghajské zlaté burze představit vlastní cenový index a vytvořit tak konkurenci tomu londýnskému, který se používá už od roku 1919.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Šanghaj - Na Šanghajské zlaté burze (SGE) se každý den prodá více než 75 tun zlata. Jen za loňský rok to dohromady bylo 18 500 tun. To z ní dělá čtvrtý největší trh se zlatem na světě a největší v Asii. Pokud jde o obchod pouze s fyzickým zlatem, tedy mincemi a pruty, je dokonce největší na světě.

Masové představě o burze to sice neodpovídá, ale miliardové obchody doprovází jen ticho. "Nejsme jako burzy v Londýně a New Yorku se stoletou historií. Jsme naprosto noví. Všechny obchodní transakce jsou zde zpracovány elektronicky. To je důvod, proč je ticho," vysvětluje jeden z prvních zaměstnanců SGE Yang Ming pro server Al-Jazeera.

Burzu v Číně založili v roce 2002 ve snaze centralizovat tamní rozsáhlý trh se zlatem. Dnes je to jediné místo v zemi, kde se s tímto kovem smí obchodovat.

SGE sídlí ve dvou budovách naproti přes řeku. Jedna část je určena domácím investorům, druhá zahraničním. Dohromady se o ně stará zhruba 180 zaměstnanců.

Na šanghajské burze chtějí do konce roku představit vlastní systém určování cen zlata a stát se tak konkurencí pro takzvaný London Gold Fix, který se pro obchod se zlatem používá už od roku 1919. "Globální ceny zlata nejsou nastavovány v Šanghaji, ale v Londýně a New Yorku," vysvětluje mluvčí SGE Gu Wenshuo.

 

Právě se děje

Další zprávy