České firmy převezmou ceny za odpovědnost i v Bruselu

csr fórum
25. 2. 2013 20:05
Soutěže European CSR Award se účastní osmadvacet evropských zemí. Česko nesmí chybět
Foto: Aktuálně.cz

Pouze do konce února se mohou české velké i malé firmy ucházet o první celoevropské ocenění za CSR (společenskou odpovědnost firem) v rámci soutěže European CSR Award. Národním partnerem a organizátorem cen v České republice je Byznys pro společnost, největší platforma pro sdílení a šíření principů CSR v České republice a organizátor nezávislé národní CSR soutěže TOP Odpovědná firma.

„Těší nás, že jako partner evropské organizace CSR Europe můžeme organizovat tuto evropskou soutěž v ČR a dát tak příležitost českým firmám," říká za organizátora, platformu Byznys pro společnost, Veronika Němcová. Soutěž European CSR Award probíhá současně ve 28 evropských zemích a ocení projekty za firemní odpovědnost, inovativní přístup a společenský dopad.

Co očekávají české firmy? Inspiraci a srovnání

Přihlásit svůj projekt do soutěže se již rozhodli zástupci velkých i středních firem z různých odvětví.

„Jsme přesvědčeni, že naše společenská odpovědnost a ekologický přínos přesahuje hranice regionu naší působnosti a může být inspirující pro celou Evropu," říká Tomáš Vavřík ze společnosti ČSAD Havířov.

„Od účasti v soutěži European CSR Award si slibujeme nejen usilování o přední místa v soutěži, ale navíc možnost seznámit se s ostatními projekty soutěžících a inspirovat se zajímavými nápady, které tato platforma nabízí," sděluje Klára Pavlíčková ze společnosti Step TRUTNOV.

„Již 15 let organizujeme soutěž na podporu vědy a školství Cena Siemens, která si za dobu své existence vydobyla v odborných kruzích renomé ojedinělého projektu. Nejenom, že jsme pyšní na úspěšnost projektu, ale zároveň bychom chtěli náš přístup a koncept nabídnout ostatním firmám jako příklad hodný k následování," svěřuje se Karolína Kříženecká ze společnosti Siemens.

Informovat o svých projektech, sbírat zkušenosti od těch, kteří jsou dál, navázat nová partnerství. S tím jdou do soutěže Pivovary Staropramen.
Informovat o svých projektech, sbírat zkušenosti od těch, kteří jsou dál, navázat nová partnerství. S tím jdou do soutěže Pivovary Staropramen. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

„Společensky odpovědné a udržitelné podnikání považujeme za nedílnou součást naší strategie. Pravidelně se účastníme soutěže TOP Odpovědná firma a úspěchů v ní si velice vážíme. Soutěžení na evropské úrovni vítáme. Naše mateřská společnost NWR je kotovaná na třech evropských burzách a naše aktivity přesahují hranice České republiky. Proto se těšíme na to, že budeme moci porovnat naše společensky odpovědné projekty s těmi, které přihlásí další evropské firmy," shrnuje důvod přihlášení se do soutěže European CSR Award Marek Síbrt z OKD.

„Naším vzdělávacím projektem Rozumíme penězům prošlo více než 11 tisíc dětí na základních školách a těší nás možnost předložit výsledky naší práce odborné porotě celoevropské CSR soutěže," říká Markéta Vaňková ze společnosti GE Money Bank.

„Jedním z důvodů naší účasti je možnost informovat o našich projektech veřejnost, a to odbornou i laickou. Dalším důvodem je i sbírání zkušeností od společností, které mají v oblasti CSR dlouhodobé zkušenosti. Věříme, že účastí v této soutěži můžeme vzájemně porovnat naše záměry a směřování a případně navázat nová partnerství," shrnuje Jana Bártová ze společnosti Pivovary Staropramen.

Národní vítěze vybere nezávislá komise

Firmy v rámci European CSR Award přihlašují své projekty a strategie realizované ve spolupráci s partnery. Evropská komise tak podporuje jeden ze svých cílů, zveřejněných v rámci své Obnovené strategie EU pro sociální odpovědnost podniků na období 2011 - 2014, tedy vyhlašovat Evropskou cenu za partnerství podniků a nepodnikových partnerů.

České podniky tak mohou přihlašovat své lokální projekty u národního partnera evropské ceny, platformy Byznys pro společnost na  www.eucsraward.cz. Zájemcům nabízí platforma Byznys pro společnost i konzultace k podání přihlášky projektu. Soutěž je otevřená pro velké i malé firmy a účast v ní je zcela bezplatná. Na národní úrovni budou v rámci společně nastaveného hodnotícího procesu vybráni nezávislou komisí dva vítězové za ČR. Jeden z kategorie velkých firem a jeden z kategorie středních a malých firem.

„Vyhlášení vítězů českého kola soutěže proběhne v rámci CSR Summitu 2013, který se bude konat 16. dubna 2013 v pražském Centru současného umění DOX. CSR Europe chystá závěrečný ceremoniál, na kterém budou oceněni všichni národní vítězové ze všech 28 pořádajících států. Tento ceremoniál se uskuteční 25. června 2013 v Bruselu," doplňuje informace Veronika Němcová.

(Článek vyšel v časopisu CSR fórum 2/2013)

 

Právě se děje

Další zprávy