Zrušte zákon o dráze pro Ruzyň, chtějí senátoři

Tomáš Fránek
28. 7. 2008 18:57
Jde prý o podkopání principů demokratického státu
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Připravovaná výstavba nové přistávací dráhy v Ruzyni, která má výrazně zvýšit kapacitu pražského letiště, může narazit na vážný problém.

Část senátorů totiž poslala na Ústavní soud stížnost se žádostí o zrušení speciálního zákona, podle kterého se při stavbě dráhy postupuje.

Dráha je veřejný zájem

Je to unikátní spor - kvůli rozšíření ruzyňského letiště zákonodárci přijali speciální zákon o výstavbě vzletové a přistávací dráhy. Podle tohoto zákona jsou všechny stavby v souvislosti s novou ranvejí prohlášeny za veřejný zájem.

To celou stavbu má výrazně urychlit, zkracuje všechny lhůty a neumožňuje úřadu povolovací řízení přerušit.

Paradoxní je, že speciální zákon stavbu ranveje přijatý už v prosinci roku 2005 zatím nijak neurychlil, stavět se dosud nezačalo. Ministerstvo životního prostředí navíc na jaře Letišti Praha vrátilo k přepracování dokumentaci, která hodnotila vliv nové dráhy na okolí.

Přijímat speciální zákon kvůli přistávací dráze letiště považují senátoři za protiústavní krok.

"Zákonodárce zvolil takový přístup k právní úpravě, který zcela narušuje zásady uznávané pro tvorbu práva. Ve své podstatě pak postup Parlamentu podkopává principy demokratického právního státu," uvádí ve své ústavní stížnosti. Tu už Ústavní soud přijal a zabývá se jí.

Stabilní demokracie zákon o Ruzyni nepotřebuje

Senátoři, kteří ústavní stížnost podepsali, nevidí důvod, proč byl takový zákon přijat. "Takový postup by byl ospravedlnitelný snad v době historických zlomů společenského vývoje, nikoli ovšem v podmínkách stabilní svobodné společnosti," napsali.

Naděje, že ústavní soudci stížnosti vyhoví, jsou poměrně vysoké. Už jednou, v případě speciálního zákona zakotvujícího to, že ve veřejném zájmu je stavba jezů na Labi, totiž soudci řekli, že jde o protiústavní krok.

Ani další zákony přijaté kvůli jedné konkrétní stavbě neměly žádný velký úspěch.

V případě obchvatu Plzně úředníci zákon stejně nevyužívali z obavy z jeho neústavnosti a potenciálního nebezpečí budoucího napadení jejich rozhodnutí.

Poslanci nyní navrhli, aby parlament schválil speciální zákon, který by silnici R35 spojující Liberec s Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku vyhlásil za veřejný zájem. S tím ale nesouhlasí vláda Mirka Topolánka.

Plány na výstavbu nové ranveje pobouřili tisíce lidí. Proti nové dráze protestují sdružení ze Suchdola, Ďáblic, Čimic a Nebušic, proti se staví i Strana zelených.

Ruzyňské letiště zase pohrozilo, že obnoví lety nad hustě obydlenými částmi Prahy, pokud mu úřady nepovolí stavbu nové ranveje. Tu chce začít stavět v roce 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy