Letiště Praha loni vydělalo přes miliardu korun

Red eko
15. 5. 2008 10:05
Plánem je, že letištěm projde letos 13 milionů lidí
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Přes miliardu korun vydělalo loni pražské ruzyňské letiště. Ve srovnáním s rokem 2006 jde tak o 14procentní nárůst.

Společnost Správa Letiště Praha to oznámila dnes v tiskové zprávě.

"Správa Letiště Praha uzavřela rok 2007 s hospodářským výsledkem, který po zdanění vzrostl na 1,11 miliardy korun z předchozích  0,97 miliardy," uvádí v tiskové zprávě mluvčí firmy Eva Krejčí.

"Výborné hospodářské výsledky letiště Praha korespondují s naším úsilím nabídnout cestujícím širokou síť pravidelných spojení i další služby přímo na letišti. Významný podíl na našem zisku mají totiž také výnosy z komerčních aktivit," uvedl generální ředitel Správy Letiště Praha Miroslav Dvořák

Pražské letiště využilo ke svým cestám v letošním prvním čtvrtletí rekordních 2,5 milionu osob. V porovnání se stejným obdobím loni je to nárůst přes sedm procent.

Jak vyplývá z tiskové zprávy společnosti, předběžné dubnové výsledky naznačují, že se posunuje hranice odbaveného milionu cestujících během jednoho měsíce. Zatímco v roce 2007 letiště v Ruzyni využilo více než milion pasažérů poprvé v květnu, letos tento rekord padl o měsíc dříve, v dubnu.

"Dosažené výsledky potvrzují předpoklady a postupně naplňují velký potenciál pražského letiště. Zároveň poprvé v jeho historii počet cestujících odbavených v prvním čtvrtletí překročil rekordních 2,5 milionu. A to i přesto, že první tři měsíce v roce tradičně nejsou provozně nejsilnějším obdobím," uvedl Jiří Pos, výkonný ředitel Správy Letiště Praha pro Letecký obchod a provoz.

Letos očekává letiště, že jeho halami projde 13 milionů cestujících.

Státní firmu čeká v brzké době také privatizace. Vláda si slibuje, že tím získá desítky miliard korun. Zájemci už kolem Ruzyně krouží, patří mezi ně například Aeroports de Paris, ruský Aeroflot nebo také investiční společnost Penta.

 

Právě se děje

Další zprávy