Credit Suisse: Cena letiště je asi 2,8 miliardy eur

hpv
2. 6. 2008 14:15
Ruzyně by měla být zprivatizována na jaře příštího roku
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud se vláda rozhodne pro přímý prodej stoprocentního balíku akcií Letiště Praha, mohla by za něj dostat 2,4 až 2,8 miliardy eur (přibližně 60,5 mld až 70,6 mld. korun). Vyplývá to ze studie společnosti Credit Suisse, která zpracovala pro vládu finanční analýzu k privatizaci letiště.

O dalším postupu prodeje vláda jednala na svém dnešním zasedání. Poté by měla následovat veřejná soutěž pro výběr finančního a právního poradce pro privatizaci. Letiště Praha by však mělo být podle studie zprivatizováno do konce března příštího roku.

Ano pro přímý prodej

Vláda na dnešním zasedání schválila přímý prodej letiště strategickému investorovi. Vláda zároveň uložila ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, aby začal s výběrem hlavního poradce pro privatizaci letiště Praha.

Přímý prodej je přitom podle expertů nejvýhodnější. V případě, že by se letiště prodalo například pouze přes burzu, jeho hodnota by klesla asi o 40 procent. Tedy na 1,3 až 1.5 miliardy eur.

Ministr financí Kalousek však doufá, že stát za prodej letiště dostane více.Před několika týdny pro deník E15 totiž uvedl, že očekává nabídky vyšší 100 miliard korun. „Kdyby to mělo být pod 100 miliard, doporučím vládě letiště neprodat," uvedl.

Kdo to bude? Zatím velká neznámá

O největší pražské letiště se již nyní zajímá řada zahraničních investorů, kteří pravděpodobně formují různá konsorcia. V této souvislosti se mluví například o společnosti Hochtief, Fraport corporation, Macquarie, nebo BAA.

Všichni mají z provozem velkých letišť již zkušenosti. Německá firma Hochtief AirPort je spoluvlastníkem letišť v Budapešti, Hamburgu, Düsseldorfu, nebo Sydney.  BAA zase řídí například  Heathrow v Londýně, Edinburgh, nebo Aberdeen. 

Předpokládá se, že někteří z potenciálních zájemců se pro podání návrhu na privatizaci mohou spojit se silnou tuzemskou finanční skupinou - třeba Penta Investments, nebo PPF Investments. Obě svůj zájem o koupi letiště naznačily. 

Správa Letiště Praha hospodařila uplynulý rok se ziskem 1,11 miliardy korun. Ruzyní prošlo  téměř 12,5 milionů cestujících.

 

 

Právě se děje

Další zprávy