Žena z banky: Hlavně nepracovat na malé pobočce

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 12. 2009 15:00
Žena, která pracuje za přepážkou v bance, doufá, že přepadení nikdy nezažije.

Brno - Pracovat ve velké pobočce a hlavně ne s hotovými penězi. Žena, která pracuje za přepážkou jedné z velkých českých bank, má jasno v tom, jak se vyhnout přepadení. S Aktuálně.cz mluvila o bezpečnostních podmínkách na pracovišti i o svých pocitech jen pod slibem absolutní anonymity.

Máte nějaké školení, co dělat, pokud by banku přepadli?
Ano, všichni, kdo pracujeme u přepážek, jsme školením prošli. A všichni doufáme, že to nikdy nebudeme muset vyzkoušet v praxi.

Jaká je tedy hlavní zásada, pokud někdo do banky vtrhne a chce peníze?
Pasivnost. Jednoznačně. Zdůrazňovali nám, že si nesmíme hrát na hrdiny a pokoušet se s lupiči bojovat. Naopak máme být co nejméně nápadní, nedívat se jim do očí, nijak je nedráždit. Ale například ochranka má pokyn pro případ, že by si lupič vzal rukojmí, že se za něj musí nechat vyměnit.

Napadne vás někdy, že by vám mohlo hrozit v práci nebezpečí?
Občas se taková myšlenka objeví. Ale myslím si, že nejsem příliš ohrožená. Zloději jdou většinou hned po ženách u pokladen a pro peníze. Také pracuji na velké pobočce, máme tady ochranku. Na takové si lupiči většinou netroufnou. Vždycky, když jsem slyšela o nějakém přepadení, bylo to na nějaké malé pobočce.

Takže jste sama nikdy přepadení nezažila?
Nezažila, naštěstí. Ale byl tu na návštěvě kolega z menší pobočky, kterou přepadli. To je zážitek, který si dokážu odepřít. Nikdy bych nepracovala na malé pobočce.

Jak to kolega prožíval?
Když vám někdo míří puškou na hlavu, tak to asi není úplně příjemný zážitek. Přešel na jinou pobočku, už nechce pracovat v té malé. A jeho kolegyně, ta se vzpamatovávala víc než rok.

 

Právě se děje

Další zprávy