Co dělají banky při přepadení? Nebojují o drobné

Zdeněk John
16. 12. 2009 13:00
Existují manuály, jak postupovat. Ale jsou v utajení
Komerční banka (ilustrační foto)
Komerční banka (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - České banky mají stejně jako jejich zahraniční konkurence vypracované manuály, jak se chovat v případě, že některá z jejich poboček je přepadena podobně  jako Komerční banka v Praze 4 na sídlišti Novodvorská.

Úzkostlivě však tají, co je v nich napsáno. Právě proto, že chtějí případným pachatelům co nejvíce ztížit znalost prostředí, v němž se budou pohybovat.

Jedno však mají manuály společné: zásadu, že na drobných (rozuměj desetitisících) nezáleží. Ty ať si zloděj klidně odnese.
Ochrana tuzemských bank proti násilníkům je zajištěna především prvky, kterým policie ve své hantýrce říká pasivní. Lupič v zásadě nemá mít šanci si odnést větší částku.

Opravdu velké peníze jsou uloženy v trezorech jištěných časovými spínači, jejichž otevření může trvat velmi dlouho. Pracovníci banky přitom nemají možnost nic urychlit, i kdyby na ně pachatel mířil pistolí.

Jen drobné

V pobočkách banky se tedy při přepadeních „hraje" maximálně o bankovky v hodnotě nejvýše sta tisíc, které má banka připraveny pro klienty objednané na konkrétní den.

Co se děje v okolí přepadené pobočky v Praze 4 (podívejte se na snímky z místa)

Bankovní úřednice mají k dispozici i kouřové bankovky, které fungují jako barvící ochrany oblečení v obchodech.
Jakmile pachatel s penězi odejde z banky, během pár minut nálož s barvou exploduje a obarví nejen peníze, ale někdy i zloděje, jak se to stalo letos v pražských Holešovicích.

Banky své zaměstnance školí. Základní pravidlo, jak potvrzují anonymně lidé, kteří takovým školením prošli, zní: chovat se nejklidněji, jak to jen jde. Neprovokovat. Dát vždy přednost tomu, aby se nikomu nic nestalo a pachateli vyjít vstříc. „Drobné ať si klidně odnese," popisuje jeden z bankovních úředníků, s nímž Aktuálně.cz mluvilo, zásadní radu.

Ochranka: psychologický účinek

Banky si vedou statistiky, kolik případů přepadení je nakonec objasněno. A vědí, že se jim vyplatí zloděje nechat odejít. S pravděpodobností mezi 60 až 70 procenty ho policie dostane, což je v porovnání s jiným typy krádeží velmi vysoké číslo.

Ochranná služba, kterou si banka najímá, plní spíše psychologickou roli, potvrzují zdroje Aktuálně.cz z bankovního prostředí. „Nejsou to žádní ostrostřelci. Mají řešit situace, když se v bance objeví opilec či někdo, kdo ruší. Nikoliv přepadení," řekl znalec bankovních manuálů.

 

Právě se děje

Další zprávy