Zemědělci sklidí méně, brambory podraží

dkl, ČTK
6. 10. 2006 10:00
Praha - Letošní sklizeň zdaleka nedosáhne úrovně, jakou měla v loňském roce. Méně bude nejen brambor, ale i obilovin a ostatních komodit.

Výrazně nižší sklizeň se projeví na ceně plodin. Brambory jsou ostatně již nyní v obchodech dvakrát dražší, než byly před rokem.

Podle zemědělců půjde cena ještě výrazně nahoru. Loni se ceny udržely i přes nepříliš dobrou úrodu na nízké hladině, protože domácí výpadek produkce byl nahrazen dovozem brambor ze zahraničí.

Letos je situace jiná, brambory se neurodily téměř nikde a není možné doplnit chybějcí zásoby levným dovozem.

Pokles z milionu

V porovnání s loňským rokem klesne sklizeň obilovin o patnáct procent na 6,5 milionu tun. Ještě větší pokles úrody se očekává u brambor. Loni se jich sklidil jeden milion tun, letos by toto číslo mohlo klesnout až k 670 tisícům tun. Odhad sklizní dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Odhad sklizně obilovin je v porovnání s loňským rokem o 1,2 milionu tun nižší. Průměrný výnos statistici odhadují na 4,27 tuny z hektaru, zatímco loni činil 5,04 tuny.

Foto: www.da.wikipedia.org

Počasí a osevní plocha

Kvůli extrémním výkyvům letošního počasí nedosáhne hektarový výnos u obilovin i ostatních sledovaných plodin s výjimkou řepky loňské úrovně.

Na předpokládané nižší sklizni brambor se podle ČSÚ podílí jak pokles osevních ploch, tak i snížení hektarového výnosu o pětinu na 22,25 tuny na hektar. Osevní plocha brambor se snížila o téměř 17 procent.

Útlum, kromě řepky

Výrazný pokles sklizně čeká statistický úřad i u kukuřice na zrno. Té se podle odhadů sklidí 589 tisíc tun, což je proti loňsku o 16,3 procenta méně. U technické cukrovky odhaduje ČSÚ sklizeň na necelé tři miliony tun. To představuje pokles o 15,4 procenta. Očekávaný hektarový výnos 48,52 tuny na hektar je proti loňsku nižší o 4,8 tuny.

Foto: www.hatzenbichler.com

A tak jednou z mála komodit, které se letos dařilo víc než loni, je řepka. Hektarový výnos řepky vzroste z loňských 2,88 na letošních 3,02 tun na hektar. Celkovou sklizeň této plodiny odhaduje ČSÚ na 883 tisíc tun. Sklidit by se jí tak mělo o téměř 15 procent víc než loni. Spolu s vyšším hektarovým výnosem tomu napomohla i větší osevní plocha.

Osevní plochy máku letos vzrostly o téměř třetinu, jeho očekávaná sklizeň je však proti loňsku o 1900 tuny nižší.

 

Právě se děje

Další zprávy