Mondelez dostal v Evropské unii pokutu 337,5 milionu eur, bránil přeshraničnímu obchodu

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 5. 2024 12:27
Mondelez dostal v Evropské unii pokutu 337,5 milionu eur, bránil přeshraničnímu obchodu

Potravinářská společnost Mondelez International dostala v Evropské unii pokutu 337,5 milionu eur (8,3 miliardy korun). Oznámila to ve čtvrtek Evropská komise, podle níž firma bránila obchodu s čokoládou, sušenkami a kávou mezi členskými státy. Porušila tak pravidla hospodářské soutěže Evropské unie. Územní omezení dodávek představuje neregulační překážky, které brání řádnému fungování jednotného trhu, dodala Evropská komise.

Mondelez po oznámení pokuty uvedl, že se případ týká minulých a ojedinělých záležitostí, z nichž většina už byla ukončena nebo napravena v dostatečném předstihu před vyšetřováním ze strany komise. "Tato historická záležitost nereprezentuje to, kdo jsme, ani kulturu, která klade důraz na dodržování předpisů a o kterou usilujeme," uvedla podle agentury Reuters firma.

Mondelez má sídlo v USA a je jedním z největších světových producentů čokolády a sušenek. Mezi její značky patří Côte d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone a TUC. Do roku 2015 vlastnila i značky kávy HAG, Jacobs či Velours Noir. Mondelez od roku 1992 působí v České republice a na Slovensku, má tam pět výrobních závodů a zaměstnává 2900 lidí. Firmě patří na těchto trzích například značky Opavia, BeBe Dobré ráno, Brumík, Fidorka, Figaro, Miňonky a Tatranky.

 

Právě se děje

Další zprávy