Produkce masa klesá, chovatelé inkasují méně

dkl, čtk
30. 7. 2007 13:50
Ceny jatečních prasat klesly o deset procent
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Za uplynulé čtvrtletí klesly ceny vykupovaných jatečních prasat i skotu. U prasat činil pokles dokonce 9,1 procenta.

Chovatelé prasat tak trpí nejen snižujícími se výkupními cenami, ale zároveň je čeká další nepříjemnost.

"Ceny krmného obilí stouply o více než 30 procent," uvádí prezident Agrární komory Jan Veleba.

Ten se ale obává i o celý chovatelský sektor. Produkce masa totiž dle Českého statistického úřadu klesla o 1,5 procenta na 156 tisíc tun.

"Je třeba si uvědomit, že pokles se děje už z velmi nízké výrobní základny, protože pokles je nepřetržitý podle mého názoru už deset let. Dalo by se očekávat, že se to v určitém okamžiku stabilizuje a že už to klesat nebude. Bohužel to tak není," uvedl.

Problémy drůbežího

Z celkové produkce masa připadalo 54,4 procenta na vepřové a 33 procent na drůbeží maso. Podíl produkce hovězího a telecího masa činil 12,6 procenta.

Foto: Reuters

Pokles v produkci zaznamenalo i maso drůbeží, a to o téměř pět procent. Ptačí chřipka ale na tento vývoj měla údajně jen malý vliv.

Podle Veleby poptávka po něm opět stoupne.

"Ptačí chřipka to nijak neovlivnila, lidé jsou na to zvyklí. Poptávka po drůbežím mase je v celé Evropě," míní.

Oproti masu se ale lépe dařilo mlékařům. Nákup mléka od zemědělců totiž vzrostl o necelé dvě procenta na 615 milionů litrů.

Od 1. března do konce května se do Česka dovezla více masa, než se vyvezlo. Celkově tento schodek činil asi 32 tisíc tun.

Naopak v obchodě s živými zvířaty Češi více vyváží, a to asi o osmnáct tisíc tun.

 

Právě se děje

Další zprávy