Zelené karty Vietnamci nedostanou. Kvůli bezpečnosti

Ekonomika Ekonomika
29. 12. 2008 11:55
Karty budou moci získat lidé z dvanácti zemí

Praha - Zelené karty umožňující pobyt a práci na území ČR budou mít od 1. ledna možnost získat cizinci z 12 zemí. Vyhlášku s jejich výčtem zveřejnilo dnes na svých stránkách ministerstvo vnitra.

Vydávání karet, jež v jednom dokumentu spojují povolení k pobytu s pracovním vízem, umožní od nového roku novela zákona o zaměstnanosti.

Usnadněný vstup na český pracovní trh, tak získají cizinci ze zemí bývalé Jugoslávie (Černá Hora, Makedonie, Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina), do výčtu se také dostala Ukrajina plus silné ekonomiky jako USA, Nový Zéland, Kanada nebo Austrálie.   

Ačkoli by se dalo čekat, že do výběru by se mohl dostat Vietnam nebo Mongolsko - v ČR žijí početné komunity. Z asijských zemí v seznamu figuruje pouze Japonsko a Jižní Korea.

"Výběr všech zemí byl řešen s ohledem na bezpečnost ČR a připraven ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí. Není ovšem vyloučeno, že se seznam bude v budoucnu aktualizovat a rozšiřovat." řekla serveru Aktuálně mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Program byl připravován totiž ještě v době před vypuknutím finanční krize a počítal s nižší mírou nezaměstnanosti, než jaká nyní tuzemskému trhu hrozí.

Cizinci z uvedených zemí by tak mohli o kartu žádat ve své domovině na místním zastupitelském úřadu České republiky. Zelená karta svému držiteli umožňuje nastoupit na pracovní místo zveřejněné v centrálním registru, o která po 30 dnů neprojevil zájem nikdo z občanů ČR nebo EU.

 

Právě se děje

Další zprávy