Firmy už propouštějí, nezaměstnanost ale mírně klesla

lap, tof
10. 11. 2008 9:05
Podle Svazu průmyslu chybí 300 tisíc pracovníků
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Nezaměstnanost v říjnu v Česku nepatrně klesla na 5,2 procenta. Úřady práce evidovaly 311 tisíc lidí bez práce.

Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Nezaměstnanost už ale neklesla jako v předchozích dvou letech.

"Míra nezaměstnanosti v říjnu poklesla jen o jednu desetinku na 5,2 procenta ze  zářijových 5,3 procenta, přitom v předchozích dvou letech v tomto měsíci klesla o  čtyři desetinky. Je to jasný důkaz zhoršování situace na trhu práce," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

Firmy v Česku už začaly kvůli krizi po desítkách a stovkách propouštět své zaměstnance, zatím se to na míře nezaměstnanosti nijak neprojevilo. Lidí je stále nedostatek a tak třeba zájem o pracovníky z ciziny ale zatím nijak neklesá.

Bez zahraničních pracovníků se totiž tuzemská ekonomika neobejde ani v horších dobách, které ji čekají. Jsou profese, které Češi, Moravané a Slezané dělat nechtějí.

Podle nedávno zveřejněných údajů Svazu průmyslu chybí firmám 300 tisíc pracovníků.

Lidé prostě nejsou

"Existují profese, které jsou i přes poměrně vysokou nezaměstnanost - k 30. září to bylo 8,1 procenta - dlouhodobě nedostatkové. Jde hlavně o profesi svářeč, zedník, montér ocelových konstrukcí, omítkář, tesař, zámečník," řekla Svatava Baďurová z ostravského úřadu práce.

Ve městě se tak počet lidí ze zemí Evropské unie, kteří nepotřebují pracovní povolení, zvyšoval i do konce října. A rostl počet cizinců i ze zemí mimo Unii. "Od června se počet cizinců z třetích zemí zvedl na 711," dodala Baďurová.

Podobně hovoří zástupci dalších úřadů práce po celé zemi. "Zájem je a naše právní oddělení má doslova plné ruce práce," uvedl ředitel úřadu v Hradci Králové Martin Horák.

"Vzhledem k současným dlouhodobě neobsazeným pracovním místům ve firmách očekáváme v příštím období další nárůst zájmu o zaměstnání zahraničních pracovníků," řekla Marta Niklová z oddělení analýz a statistiky ústeckého pracovního úřadu.

"Žádostí o vydání povolení k zaměstnávání cizinců rok od roku přibývá, každý rok vydáme zhruba o dva tisíce rozhodnutí více než v roce předchozím - v roce letošním jsme prozatím vydali 10 500 rozhodnutí o povolení nebo prodloužení povolení k zaměstnání cizinců," dodala Ivana Ondráková z brněnského úřadu práce.

Také v Praze vydal úřad o deset tisíc víc povolení než v předchozím roce.

Počet Vietnamců roste

Menší zájem o zahraniční pracovníky evidují zatím pouze na jediném z oslovených úřadů práce v krajských městech.

"Před měsícem bylo 7000 volných míst, během měsíce jsme zaregistrovali pokles na 2500. A snížil se také zájem o povolení práce cizinců,"  řekl Petr Klimpl, ředitel úřadu v Plzni.

Lidé z ciziny už přitom tvoří podstanou část zaměstanců ve velkých městech. V Brně tak působí více než 22 tisíc zahraničních pracovníků, což představuje devět procent z celkového počtu obsazených pracovních míst.

Zatím se příliš nemění ani země, odkud firmy pracovníky vozí - Slovensko, Ukrajina, Bělorusko, Mongolsko.

Do stastik ale velmi výrazně zasáhli pracovnící z Vietnamu. "Evidujeme nárůst počtu Vietnamců, neměli jsme žádného, teď jich máme 2700. Už je jich víc než Ukrajinců," řekla Magdalena Čadová, analytička úřadu z Ústí nad Labem.

 

Právě se děje

Další zprávy