Vietnam: Neberte nám víza

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
19. 11. 2008 10:36
Nepozastavujte vydávání víz, žádá Vietnam Česko
Uzavřený svět vietnamských trhovců
Uzavřený svět vietnamských trhovců | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nebraňte nám jezdit do Česka, žádá Vietnam.

Reaguje na rozhodnutí české vlády, která až do konce roku nevydá vízum žádnému dalšímu Vietnamci.

Daňové úniky a marihuana

Ministerstvo vnitra a zahraničí ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu si totiž nechalo zpracovat analýzu, ze které vyplynulo, že za řadou trestných činů v Česku stojí právě Vietnamci.

Zpráva přímo hovoří o údajném nárůstu organizovaného zločinu uvnitř vietnamské menšiny a poukazuje na údajné mafiánské praktiky při vyřizování vstupních povolení. Jako konkrétní příklady uvádí padělání značkového zboží, daňové úniky nebo pěstování marihuany ve velkém.

Vláda rozhodovala v režimu utajení.

Vietnam se proto začal bránit. Proti rozhodnutí se ohradilo vietnamské ministerstvo zahraničí i vietnamské velvyslanectví v Praze. 

Větnamci se rychle přizpůsobí

Oba úřady vydaly oficiální prohlášení, ve kterém označují rozhodnutí vlády za nešťastné.

"V zájmu obou zemí požadujeme, aby česká vláda co nejdříve znovu posoudila své rozhodnutí," píše se v prohlášení, které velvyslanectví poslalo redakci Aktuálně.cz.

,

Vietnam má podle diplomatů s Českou republikou tradiční přátelský vztah a Vietnamci, kteří do Česka přijedou, se obvykle v v zemi dobře integrují. 

"Proto je pro nás rozhodnutí české vlády o pozastavení vydávání víz vietnamským občanům velkým překvapením," uvádí velvyslanectví.

Problémy? Budeme spolupracovat

Vietnam je svolný spolupracovat s úřady, pokud nastanou s některými z Vientamců jakékoliv problémy. Pomoc Vietnam nabídl také při řešení situace na českém velvyslanectví v Hanoji, které před časem doslova kolabovalo pod návalem zájemců o víza. 

K protestu chce vietnamské ministerstvo zahraničních věcí přizvat i českého velvyslance v Hanoji.

Proti rozhodnutí vlády se včera ohradil i šéf Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

"Protestuji proti nesmyslnému vládnímu rozhodnutí," řekl. České velvyslanectví v Hanoji podle něj nespravedlivě staví všechny Vietnamce do role kriminálníků, pěstitelů marihuany a prodejců padělaného zboží. Rozhodnutí vlády je podle něj skandální mezinárodní ostudou.

Langer: Chceme chránit lidi

Ministr vnitra Ivan Langer přiznal, že vláda materiál s touto problematikou projednávala, nic víc k tomu ale prozradit nechtěl. Potvrdil jen, že případů trestné činnosti, do kterých jsou zapleteni právě Vientamci, skutečně roste.

"Současně se také objevuje přidružená trestná činnost, která souvisí s nelegální migrací právě z Vietnamu," řekl Langer.

Vláda proto musí podle něj udělat všechno pro to, aby byli lidé chráněni. "A to čeští občané i ti příslušníci vietnamské komunity, kteří žijí u nás dlouhodobě a zcela v souladu se zákonem," uzavřel Langer.

14 tisíc žádostí o pobyt za rok

V Česku tvoří Vietnamci třetí největší menšinu. V roce 2007 podle českého ministerstva zahraničí obdržela česká diplomatická mise v Hanoji na 14 tisíc žádostí o víza k dlouhodobému pobytu.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy