Němci bojují proti recesi. Vláda dá na pomoc 25 miliard

Reuters Reuters
24. 12. 2008 13:34
Plán ještě musí schválit koalice a Spolkový sněm
Nezakutálí se ani euro, ukazuje možná německá kancléřka Angela Merkelová
Nezakutálí se ani euro, ukazuje možná německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: Reuters

Berlín - Německá vláda chystá 25miliardový balíček, který má zachránit největší evropskou ekonomiku před začínající recesí.

Nedávno přitom uznávaný magazín Der Spiegel napsal, že politici plánují uvolnit až 40 miliard eur.

O novém plánu informoval středeční tisk, podle kterého se na něm kancléřka Angela Merkelová dohodla s představiteli všech šestnácti spolkových zemí.

Podle informací Suddeutsche Zeitung a Frankfurter Rundschau by mělo zhruba deset miliard směřovat k lidem, kteří se kvůli finanční krizi dostali do existenční nouze. Kromě toho vláda zvažuje i další opatření.

Například avizované snižování daní ale odborníci nevidí příliš reálně. Alespoň ne před zářijovými volbami.

Součástí balíčku jsou plány na podporu prodeje automobilů. Němce by měly motivovat příspěvky za prodej starých vozů a nákup nových. "A několik miliard poslouží pro investice," řekl Suddeutsche Zeitung nejmenovaný vládní zdroj.

Někteří ekonomové upozorňují, že Německo - největší světový exportér - čelí nejhoršímu zpomalení ekonomiky od 2. světové války.

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet navíc už dříve upozorňoval, že země takzvané eurozóny by měly být obezřetné s tím, jak moc chtějí pomoci svým ekonomikám.

O konečné podobě by se mělo rozhodnout po Novém roce. Merkelová už na pátého ledna naplánovala schůzku s koaličními partnery.

 

Právě se děje

Další zprávy